A WiFi feltalálója a világ legszebb geek színésznője
2014. november 10. írta: MonsoonInfo

A WiFi feltalálója a világ legszebb geek színésznője

Idén lenne 100 éves Hedy Lamarr

Hedy-Lamarr.jpgMond Neked valamit az, hogy frekvenciaugratásos adásmód? Ugye nem? De a WiFi, GPS és más vezeték nélküli technológiák már ismerősek? Alapjuk az említett technológia, ennek egyik úttörője volt a ’40-es években az istenített amerikai színésznő, Hedy Lamarr. A világ legszebb nőjének nevezett filmsztárnak 25 filmjében többek között Clark Gable, Judy Garland és Spencer Tracy voltak a partnerei, és hatszor ment férjhez. Ünnepelt színésznőként szomszédjával kitalált közös találmányuk képes lett volna torpedókat rádióvezérléssel irányítani, lehallgatás vagy megzavarás nélkül. Már ha a szabadalom után a katonaság alkalmazza a II. világháborúban, de ez elmaradt. Végül 84 évesen kapta meg a feltalálói Oscar-díjat, majdnem élete végéig kellett várnia munkája elismerésére. 

Bécsben született, eredeti neve Hedwig Eva Maria Kiesler, apja osztrák bankár, anyja Budapestről származó zsidó zongorista volt. Tízévesen már négy nyelven beszélt, zongorázott, elvarázsolta a tudomány is, végül mégis színésznő lett 17 évesen. Egy osztrák filmben 1933-ban meztelenül mutatkozott, amiből akkora botrány lett, hogy az USA például betiltotta a vetítését. Egy náci szimpatizáns felesége lett, aki fegyvereket vitt Hitlernek. Sokat tanult tőle a fejlett haditechnológiákról házasságuk négy éve alatt: férje minden üzleti találkozóra és fegyvervásárra magával vitte, mint státusszimbólumát. Később megcsömörlött a fasizmustól és férjétől is, Londonba menekült. Jelentkezett egy szereplőválogatásra, és megkapta a szerepet Louis B. Mayertől, a Metro-Goldwyn-Mayer filmstúdió producerétől, de nem ajánlott neki jó gázsit, ezért nemet mondott és magabiztosan kisétált. Amikor megtudta, hogy Mayer melyik hajóval indul vissza az USA-ba, ő is felszállt. Mire megérkeztek, övé volt a szerep, heti 3000 dolláros gázsival 7 évre; egy év múlva már szupersztárnak számított.

hedy3.jpgNem szerette Hollywoodot: nem ivott, nem kötötték le a partik, inkább barátokkal vacsorázott és diskurált az ötleteikről. Muszáj volt csinálnia valami mást is, nekiállt hát megvalósítani terveit: egy jelzőlámpa fejlesztést vagy tablettát, ami vízből Coca-Colát csinált, de nem sikerültek. Kudarcain csak nevetett: „Hát, ez nem működik.” „Ennek olyan az íze, mint a gyógyszernek”. De nem állt le, folyamatosan kutatta, mit lehetne fejleszteni. 

Amikor a II. világháborúban a német tengeralattjárók támadták az utasszállító hajókat, elhatározta, hogy segít a szövetségeseknek. A torpedókra gondolva – mint nehezen irányítható, hatalmas fegyverek – rádióvezérlésű megoldást akart: ha a jel gyorsan vált egyik frekvenciáról a másikra, akkor a jelet nem lehet kívülről megzavarni. Szomszédja, a zeneszerző George Antheil segítségével látott neki. Torpedó rádió-távvezérlésére szolgáló adóberendezés született, ami frekvenciaugratásos adásmóddal védte a jelküldést felderítés és zavarás ellen, hogy a torpedók jobban célba találjanak. Véletlenül alakult így: Antheil egy 16 darab mechanikus (lyukszalagos) zongorára írt művet akart szinkronizálni. Ugyanígy oldotta meg a gyors rádiófrekvencia váltások koordinálását az adónál és vevőnél. Mivel a zongorán 88 billentyű van, a torpedóvezérlőnél is 88 frekvenciát használtak.

A szórt spektrum, azaz frequency of hopped spread spectrum (FHSS) története már 1903-ban elkezdődött. Nikola Tesla utalt munkáiban a rádiójelek levédésére, amivel a németek az I. világháborúban védekeztek a brit lehallgatás ellen. A leckét a britek is megtanulták: Tesla korábbi tanítványa, Jonathan Zenneck „Wireless Telegraphy” c. könyvét lefordítva használták is. Lamarrék ezt fejlesztették tovább, torpedókra alkalmazva.

A Titkos Kommunikációs Rendszer névre keresztelt találmányt szabadalmaztatták 1942-ben, ennek szövege ma is olvasható: http://www.google.com/patents/US2292387?hl=hu. Azonban a katonaság nem volt rá kíváncsi, presztízsveszteség lett volna civilektől fogadni bármit is. Szigorúan titkosnak minősítették a találmányt, a világháború enélkül zárult, és lejárt a szabadalom. Lamarr-t ezalatt biztatták, ne hagyjon fel színészi karrierjével, és használja azt a háború népszerűsítésére: áruljon háborús kötvényeket. Volt olyan alkalom, hogy egy este alatt hét millió dollárnyi kötvényt értékesített. Emellett pozíciót vállalt az első Nemzeti Találmányi Tanácsban is.

Közben a katonai kommunikáció már használni kezdte a rendszerüket. Szükség volt arra, hogy a vízbe helyezett bója, ami érzékeli a tengeralattjárót, képes legyen ezt az adatot védetten, repülőgépekre továbbítani. Főszerepet végül 1962-ben kapott a szórt spektrum kommunikációs technológia, azaz a WiFi alapja, a kubai Disznó-öbölbeli invázió idején: a Kubát blokád alá vonó hajókra is telepítették azt. Lamarr és társa egy fillért sem látott belőle, de számtalan magáncég előtt megnyílt az út a továbbfejlesztésre, így születtek meg a modern, vezeték nélküli technológiák (GPS, WiFi, Bluetooth a legismertebbek).

hedy4.png1997-ben valakinek eszébe jutott a 84 éves színésznő és feltalálótársa, így megkapták végül a technikai úttörőknek járó díjat egy alapítványtól. Csak telefonon tudott bejelentkezni a díjátadón a sok elrontott arcplasztikája miatt. Amikor először szóltak neki, hogy díjazni fogják, annyit mondott: „már itt volt az ideje”.

A '90-es években a CorelDRAW népszerűsítésére használták portréját, utólagos engedélyével.

hedy5.pngMég ebben az évben megkapta a feltalálók Oscar-díjának nevezett BULBIE™ Gnass Spirit of Achievement Award életműdíjat. Idén lenne 100 éves, november 9-én, születésnapja tiszteletére tartják az Európai Feltalálók Napját, amelyet Ausztria, Németország és Svájc ünnepel, és díjakat osztanak ki feltalálóknak.   

Fotó: hedylamarr.org, biography.com, little-wonders220.blogspot.hu

A világ első programozója is egy nő volt, róla itt olvashatsz: http://monsooninfo.blog.hu/2014/12/12/ada_lovelace_mar_a_19_szazadban_programozott_papiron

Ha tetszett, ajánld másoknak is vagy csatlakozz Facebook oldalamhoz: https://www.facebook.com/monsooninfoblog. 

http://www.women-inventors.com/Hedy-Lammar.asphttp://inventionconvention.com/americasinventor/dec97issue/section2.htmlhttp://www.npr.org/2011/11/27/142664182/most-beautiful-woman-by-day-inventor-by-night?ps=cprshttp://hu.wikipedia.org/wiki/Hedy_Lamarrhttp://www.eetimes.com/document.asp?doc_id=1279374http://en.wikipedia.org/wiki/Hedy_Lamarr#Shearer 

A bejegyzés trackback címe:

http://monsooninfo.blog.hu/api/trackback/id/tr736884625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Is 2014.11.11. 22:41:59

Ezt nem tudtam, köszönöm az új információt.

micsoda? 2014.11.11. 22:42:25

Azt mondom én is " már itt volt az ideje" egy nő, aki nagyon szép, sikeres színésznő, és még nagyon okos is, nyilvánosságot kap. Köszi:)

deadlist 2014.11.13. 01:47:01

A filmtörténeti mű címe "Eksztázis" és nem osztrák, hanem cseh film. Egyébként külalakjáról, megjelenéséről mintázták a "Blade Runner" egyik replikánsát, Rachel-t akit Sean Young alakított.