2016. dec 18.

10 tipp kezdő mérnököknek

írta: KovácsBernadett
10 tipp kezdő mérnököknek

sean-pollock-phyq704ffda-unsplash.jpgBár itthon és a világ más részein is a mérnök szakmában az egyik legnagyobb a munkaerőhiány, mégis vannak olyan szempontok, amelyeket érdemes figyelembe venni a pályakezdő mérnököknek, hogy minél könnyebb legyen elhelyezkedniük:

1. A kapcsolatépítés fontossága: a kapcsolatépítés elengedhetetlen egy sikeres karrier szempontjából. Talán azt gondolod, hogy már van egy nagyobb ismeretségi hálód az egyetemi, főiskolai barátokból, de ez önmagában nem elég. Már az egyetemen jelentkezz olyan kurzusokra is, amelyek nem kötelezőek, és figyeld, mikor jön meghívott vendégelőadó azoktól a cégektől, ahol szívesen elhelyezkednél. Járj el a cégek által szervezett szakmai összejövetelekre, meetupokra, ahol tovább bővítheted kapcsolataidat az általad választott szektorban dolgozó szakemberekkel.

2. Saját portfolió: minél korábban kezdd el felépíteni a portfoliódat a saját munkáidból, azokat is felhasználva, melyeket még a tanulmányaid alatt készítettél, és alkalmas arra, hogy másoknak is bemutasd. Csatolj hozzá részletes szakmai önéletrajzot, és töltsd fel olyan szakmai oldalakra, ahol rátalálhatnak: a LinkedIn nyilván a legismertebb, itt pályakezdőként is érdemes regisztrálni. Különösen segíthet ez akkor, ha még nem rendelkezel akár egy év szakmai tapasztalattal sem, ilyenkor az egyetemen, gyakornoki helyeken elkészített munkáid segíthetnek abban, hogy felfigyeljenek rád.

3. Legyen mentorod! Sokszor, sokak által hangoztatott tanács, mégsem egyszerű megvalósítani. Az általad választott szektorban dolgozó szakemberekhez, vezetőkhöz járható út lehet a már említett módszer, azaz a vendégelőadók megkeresése. De segíthet, ha az egyetem karrierirodát működtet, vagy egyébként is részt kell venned kötelező gyakorlaton. Szintén segít a szakdolgozat készítése, ami jó indok a cégekkel való kapcsolatfelvételre. De kitartás is szükséges, hiszen nem biztos, hogy elsőre találsz mentort, ezért az esetleges kudarc után se add fel, hiszen sokaknak egyszerűen ideje sincs arra, hogy mentoráltjuk legyen. Viszont, ha van egy mentorod, az akár egész pályádon keresztül a vezetőddé válhat, biztosítva szakmai céljaid elérését.

4. Fejleszd vezetői képességeid! A munkáltatók előnyben részesítik azt, aki fel tud mutatni vezetői tapasztalatot, akár kezdőként is. Hogy lehetséges ez? Például, ha egy egyetemi szervezetben láttál el ilyen szerepet, vagy önkéntes tevékenység során, ahol olyan ügyet szolgáltál, amelyben hiszel. De lehetőséget ad ennek kipróbálására az egyetemi csoportmunka is. A versenyszférában sok helyen a vezetői gyakornoki programok, vagy a projektalapú szervezet is adhat lehetőséget bizonyos esetekben ennek kipróbálására.

5. Csapatmunka: nemcsak az előzőekben írtak miatt fontos, hanem alapvető képesség kell legyen ahhoz, hogy megértsd a megfelelő információáramlás és együttműködő készség fontosságát. Ezen keresztül válsz elfogadott csapattaggá. Figyelj a csapaton belül tett vállalásaid, megállapodásaid betartására, mert ha ezt elmulasztod, az nagyon nehézzé teszi a veled való munkát, és hosszútávú kihatása lehet a karrieredre. A csapatmunka megtanít a közös célok elérésére, így arra, hogy nem kizárólag rólad szól az adott feladat, hanem a szervezet sikerességéről, illetve arra is, hogy nem vagy egyedül a problémák megoldásában.

6. Jó kommunikációs készségek: szinte mindig felróják a mérnököknek, hogy gondjaik vannak ezen a területen. Nem kell, hogy így legyen. :) Ha fejleszted ezt a készséget, könnyebb lesz bemutatni a munkádat másoknak, akár laikusoknak is, ami szintén számít, hogy elismerjék az általad elvégzett feladatok jelentőségét. Sokan hajlamosak elzárkózni, és csak a munkát végrehajtani – és bár időhiány miatt valóban nehéz lehet a rendszeres kommunikáció, mégis törekedni kell annak fenntartására. Ez főleg akkor fontos, ha később vezetőként saját csapatod lesz. Ekkor már nem teheted meg, hogy visszavonulsz az elefántcsonttoronyba, és csak azzal törődsz, hogy minden kimenjen határidőre. Fontos a visszajelzés a beosztottaknak is: igenis tudni kell dicsérni időnként, amitől ők is jobban elköteleződnek feléd.

7. Nyári szünet kihasználása: leginkább ekkor jut idő a tanultak élesben való kipróbálására. Az egyik legnagyobb hiba ma már, ha nem töltöd munkával legalább a nyári szünet egy részét, különösen, ha az egyetem nem kötelez gyakorlatra, illetve nem biztosít gyakornoki helyet. Utóbbi esetben magadnak kell keresni a lehetőségeket, amelyhez a fent írtak már jó kiindulási alapot jelentenek.

8. Végzettség: figyelj, hogy azért ennek megszerzését ne árnyékolja be semmi. Ha mérnöknek készülsz, hosszútávon fontos, hogy diplomázz is le. A mérnökhallgatóknak is felajánlhatják gyakornoki helyen a véglegesítést, hiszen ezen a pályán nagy a szakemberhiány, felelősen állnak ahhoz, hogy valakit ott tartsanak, míg más szakmákban előfordul, hogy a nagy túlkínálat miatt csak kihasználják a gyakornokokat. Ha állást ajánlanak diploma nélkül is, és elfogadod, tudnod kell, hogy hosszútávon akkor jársz jól, ha a diploma megszerzésére állás mellett is időt fordítasz. A mérnöki munkát sok helyen el lehet már látni részleges vagy teljes távmunkában, pl. az IT-szektorban, ez segítheti az egyetemmel való összehangolást.

9. Specializálódás minél korábban: ha van kedvenc tárgyad, érdemes mélyebben megismerni, pluszfeladatot kérni a tanárodtól, megismerni azokat a cégeket, amelyek kifejezetten erre szakosodtak. Ez később komoly versenyelőnyt jelenthet számodra. Ez abban is segít, hogy a későbbi munkahelyeden minél több olyan feladatod legyen, amelyet szívesen végzel.

10. Fizetés vagy értékes tapasztalat? Remélhetőleg nem kerülsz pályakezdő mérnökként sem abba a helyzetbe, hogy választanod kelljen a kettő között. Ha mégis előáll ez a helyzet, pályád elején fontos a tudatos karriertervezés, ezért érdemes fontolóra venni, hogy inkább a később jól jövedelmező munkatapasztalat megszerzését választod a jelenlegi helyzetben. 

Ha van saját történeted, tanácsod, írd meg kommentben! :)

A tippek részben innen származnak. Itt egy magyar mérnök életéről olvashatsz.

 

 

Kép innen

Szólj hozzá

oktatás egyetem karrier szoftverfejlesztő mérnök fejlesztő hallgató programozó informatikus Tippek Lányok Napja