2017. máj 07.

Rekordot döntött a lányok érdeklődése a mérnöki pálya iránt

írta: KovácsBernadett
Rekordot döntött a lányok érdeklődése a mérnöki pálya iránt

ge_digital22017.jpgAz eddigi legmagasabb résztvevőszámmal, 1840 diáklány ismerkedett a technológiai pályákkal a Lányok Napján, országszerte 77 helyszínen, ami rekord a program történetében. Kimutatások szerint több tízezer mérnöki állás betöltetlen ma hazánkban. Ez a hiány jelentősen csökkenthető lenne, amennyiben a lányok legalább olyan arányban választanának mérnöki pályát, mint amilyen arányban teszik ezt a fiúk. Az eseményt szervező Nők a Tudományban Egyesület 2020-ra megduplázná a műszaki karokon tanuló nők arányát, hozzájárulva egzisztenciális biztonságuk növeléséhez. 

Lányok Napja kezdeményezés a „Take your Child to Work Day” elnevezésű amerikai kezdeményezésből indult el, mindkét programot évente április utolsó csütörtökén rendezik meg. A résztvevők idén tervezhettek digitális kampányt, programozhattak robotot, ellátogathattak információ-biztonsági taktikai adatközpontba és Future zónába, kipróbálhattak VR-szemüveget vagy azt is megtudták, mit csinál egy etikus hacker. 

Kimutatások szerint több tízezer mérnöki állás betöltetlen ma hazánkban, ami orvosolható lenne, ha a lányok legalább olyan arányban választanának mérnöki pályát, mint amilyen arányban teszik ezt a fiúk. Egyre több cég ismeri fel annak jelentőségét is, hogy a tapasztaláson, aktív bevonáson, játékosságon alapuló ismeretterjesztés és ismerkedés a technológiai trendekkel, a jövő munkahelyeivel hatékonyabban szólítja meg a pályaválasztás előtt álló diákokat, mint a száraz tananyag. Így lehetőségük adódik arra, hogy az egyes szakmákról ne csak elképzelésük legyen, és például hangzatos kicsengésük alapján válasszanak pályát, hanem tudatosan, már saját tapasztalatuk segítségével. 

A műszaki pályák versenyképesek, kreatívak, rugalmasak, folyamatosan megújulnak, és biztos megélhetést nyújtanak. Ahhoz azonban, hogy az előítéleteket és a rögzült sztereotípiákat leküzdhessék a mai középiskolások, választásukat támogató tanárokra, szülőkre és nagyobb tájékozottságra is szükségük lenne.  

„Kedvenc tantárgyaim a matematika, az informatika és a fizika, ezért is szeretnék mérnök informatikusként dolgozni a jövőben. Így amikor döntenem kellett, hova menjek a Lányok Napján, egyértelmű volt, hogy valami informatikával kapcsolatos programra szeretnék jelentkezni. Végül a választásom a debreceni IT Services Hungary-ra esett. Nagyon megfogott a családias légkör és az, hogy szívesen fogadnak mindenkit nemtől függetlenül és előítéletek nélkül.” 

– mondta az egyik résztvevő diák, Borz Barbara. 

Az informatikai tudás nemtől független, csak bátorítás és biztatás kell a nőknek is, hogy kellően hinni tudjanak a képességeikben és azok hasznossá tételében. Ma ötven középiskolás lányt inspiráltak kollégáim a Legyél Te is informatikus előadásunkkal, interaktív innovációs terünk, a Future Zone bemutatásával, valamint pályaorientációs beszélgetéssel. A visszajelzések szerint bízhatunk abban, hogy később hatékony részesei lesznek az ICT piacnak és talán lesznek többen is, akik majd nálunk dolgoznak.” - mondta Kaszás Zoltán, a hazai piacvezető infokommunikációs vállalat, a T-Systems Magyarország vezérigazgatója.   

Kép: Bosch/Facebook

Lencsés Gergő, a GE Power veresegyházi gyárának vezetője szerint: “A veresi gyárban nem teszünk különbséget munkavállalók között semmilyen diszkriminatív alapon; csak az számít, hogy ki mennyire ért a szakmájához, hogyan viszonyul a munkatársaihoz és mennyire elkötelezett a rá bízott feladat iránt. Remélem, hogy a nálunk szerzett pozitív tapasztalatok segíthetik őket abban, hogy a mérnöki pálya felé orientálódjanak és nekünk pedig lehetőséget nyújt arra, hogy megmutassuk, milyen szép és izgalmas szakma a miénk.” 

A program hazai elindítója a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE), hosszú távú célja, hogy megfordítsa a lányok pályaválasztási szokásaiban uralkodó trendet és felhívja figyelmüket a természettudományokhoz, technológiához, mérnöktudományokhoz és informatikához szorosan kapcsolódó pályákra. 

Borítókép: GE Digital Careers. A tavalyi esemény képei itt láthatók.

Szólj hozzá

tech oktatás tudomány társadalmi felelősségvállalás Lányok Napja Nők a Tudományban Egyesület