2015. jan 09.

25 kevésbé ismert idézet Albert Einsteintől

írta: KovácsBernadett
25 kevésbé ismert idézet Albert Einsteintől

taton-moise-zwq7zsbr5wu-unsplash.jpgAlbert Einsteint, a világhírű tudóst senkinek sem kell bemutatni. Négy írásával megalapozta a modern fizikát, melyek közül az egyikért, a fényelektromos jelenség törvényszerűségeinek leírásáért Nobel-díjat kapott. Azaz nem a relativitáselméletért, mert az olyan vitákat generált évekkel később is, hogy nem merték megkockáztatni az ennek okán való díjazást. Ő írta alá a híres, Franklin D. Rooseveltnek címzett levelet is, melyben az akkori amerikai elnök figyelmét felhívja egy tudóscsoport - köztük Szilárd Leó és Wigner Jenő - nevében annak veszélyeire, ha a németek előbb elkészítik az atombombát. A TIME magazin 1999-ben az Évszázad emberének választotta. Elméleti fizikusként gyakorlatias és barátságos volt. Szállóigévé vált idézeteiből válogattam össze olyanokat, amelyeket eddig nem biztos, hogy ismertél:

Önmagáról

1. "Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi."

2. "Én mindenkivel egyformán beszélek, a szemetessel ugyanúgy, mint az egyetem elnökével."

3. "Hogy megbüntessen a szaktekintélyek megvetéséért, a Sors belőlem is egy szaktekintélyt csinált."

Találmány magyarázat

4. "Nézzék, a távíró nem más, mint egy nagyon-nagyon hosszú macska. Meghúzzák a farkát New Yorkban és a feje Los Angelesben nyivákol. Értik ezt? Namármost, a rádió pontosan ugyanígy működik: itt beküldik a jelet, ott pedig megkapják. Az egyetlen különbség, hogy itt nincsen macska."

A relativitáselméletről

5. "Beszélgess egy csinos nővel egy órát, mintha csak egy perc lenne. Tartsd a kezed egy percig a forró kályhán, meglátod, egy órának fogod érezni. Na, ez a relativitás."

6. "Mióta a matematikusok megtámadták a relativitáselméletet, azóta én magam sem értem."

7. "Jelenleg minden kocsis és pincér azon vitatkozik, vajon helyes-e a relativitáselmélet vagy sem."

Életvezetési tanácsok

8. "Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja."

9. "Az összevisszaságban találd meg az egyszerűséget, a hangzavarban a harmóniát. A nehézségek közt mindig ott van a lehetőség."

10. "Ítéljen mindenki a saját véleménye szerint, saját olvasmányai alapján, de ne azok után, amiket mások mondanak neki."

11. "Milyen sivár az a kor, melyben könnyebb egy atomot szétrombolni, mint egy előítéletet!"

12. "Csak két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. De a világegyetemben nem vagyok olyan biztos."

Karrier tipp

13. "Ha az életben elérhető sikert A-nak vesszük, akkor A=X+Y+Z. X a munka, Y a játék, Z pedig, hogy befogod a szád."

ein_mha.jpg

Első feleségével és egyik fiával

 

Társadalomról

14. "Azt nem tudom, hogy a harmadik világháborút milyen fegyverekkel fogják megvívni, de a negyediket biztos, hogy botokkal és kövekkel."

15. "Mindenki tisztában van azzal a súlyos és fenyegető helyzettel, amiben az emberi társadalom van, de csak néhányan cselekednek helyesen."

16. "A történelem arra tanít meg bennünket, hogy az emberiség semmit sem tanul a történelemből."

Tudományról, irányzatokról

17. "Ne bánkódj, ha gondjaid vannak a matematikával, biztosíthatlak, az enyémek sokkal nagyobbak!"

18. "A tudomány csodálatos dolog, amíg nem abból kell megélned."

19. "A nukleáris láncreakció felfedezése semmivel sem kell, hogy közelebb vigye az emberiséget a pusztuláshoz, mint a gyufa feltalálása." Ugyanakkor: 

20. "Ha tudom, hogy a németek nem csinálják meg az atombombát, egy ujjamat se mozdítom."

21. "A tudomány legalapvetőbb gondolatai alapvetően egyszerűek, és szabályként bárki számára érthető nyelven megfogalmazhatóak."

22. "A horoszkóp egy olyan jóslat, melyet sorsunk kisebb-nagyobb eltérésekkel egyébként is bevált egyszer."

Vallásról

23. "Spinoza Istenében hiszek, aki a világ törvényszerű harmóniájában nyilvánul meg, és nem egy olyan Istenben, aki az emberek cselekedeteivel és végzetével foglalkozik" - válaszul Herbert S. Goldstein, New York rabbijának táviratára (1929. április 24.), amely így szólt: "Hisz ön Istenben? Stop. Válasz 50 szóig fizetve." Einstein 27 (német) szóval válaszolt.

Üzenete

24. "Kedves Utókor, ha nem lettetek igazságosabbak, békeszeretőbbek és általában véve értelmesebbek, mint amilyenek mi vagyunk (voltunk) - no, akkor vigyen el benneteket az ördög. Ezzel a jókívánsággal maradok (maradtam) tisztelettel: Albert Einstein" - Egy időkapszulában elhelyezett levél 1936-ból.

Kedvencem, a közönyről

25. "A világ egy veszélyes hely, nem azok miatt, akik gonoszságokat követnek el, hanem azok miatt, akik ezt tétlenül nézik."

+1 új

Nemrég megtalálták Einstein eddig ismeretlen levelét Marie Curie-hez. Curie-t néhány héttel a második Nobel-díja átvétele előtt a magánélete miatt támadták, amin Einstein nagyon felháborodott, és tollat ragadott:

"Meggyőződésem, hogy ön következetesen figyelmen kívül hagyja ezt a csőcseléket. Bárki ezek közül nem több a hüllőknél…Meg kell mondjam, csodálom az intellektusát, motiváltságát és becsületességét, és szerencsésnek tartom magam, hogy megismerhettem önt Brüsszelben."

Itt olvashatsz róla bővebben.

 

Képek és forrás: fourvallsonly.com, http://www.citatum.hu/szerzo/Albert_Einstein/2, http://hu.wikiquote.org/wiki/Albert_Einstein, http://en.wikiquote.org/wiki/Albert_Einstein, http://einstein.biz/quotes.php, http://th.physik.uni-frankfurt.de , https://unsplash.com/photos/man-in-yellow-and-blue-hoodie-wearing-eyeglasses-zWQ7zsBr5WU 

Szólj hozzá

tudomány fizika tanács Nobel-díj Albert Einstein Tippek e-Trend