2015. feb 06.

10 igazán meglepő tény az űrről

írta: KovácsBernadett
10 igazán meglepő tény az űrről

sts-63_crew-760x581.jpgTudtad, hogy néhány csillag hűvösebb lehet, mint az emberi test? Hogy hidrogénbombát robbantottak az űrben? Mennyibe kerül a szkafander?  Ki volt az a nő, aki a Columbia űrsikló katasztrófáját követő küldetés parancsnokságát elvállalta? Melyik náci fejlesztésen alapultak az első űrhajók? A világűr rejtélyes és emberi ésszel gyakran szinte felfoghatatlanok jelenségei, de az emberek is meglepőek tudnak lenni, ha kettejük viszonyáról van szó. Lehet, hogy ismerted a következő 10 tény valamelyikét, de mindet biztos nem.

 

I. 12 millió dollárba, azaz több mint 3 milliárd forintba kerül egy szkafander, amelyet az űrhajósok viselnek az űrséta során. A Földön 127 kilogrammot nyomó speciális ruha már jóval modernebb, mint egykori társai, amelyek csak puha szövetből álltak. A mai szkafander puha és kemény anyagokból is készül, 13 rétegből áll. Csak néhány funkciója: biztosítja a testben keletkező hőfelesleg elvezetését egy vékony, műanyag csövekkel felszerelt, hideg vizet keringtető fehérneműben, felel a kommunikációért és csekkolja az életjeleket (pl. légzés, szívritmus), van rajta tartalék oxigénpalack és ivóvíztartály. Speciális pelenka is tartozik hozzá, mivel a rendszerint több órás űrben tartózkodás alatt az asztronauták (vagy ahogy az oroszok hívják, a kozmonauták) nem tudnak csak úgy mosdóba menni. Az első űrruhák tervezésekor egyébként még gombostű menedzser is volt, aki nyilvántartotta az összest, nehogy egy a ruhában maradjon és akár rövidzárlatot okozzon.

 

II. 1962-ben az amerikaiak kísérleti hidrogénbomba robbantást hajtottak végre az űrben, a Csendes-óceán felett, 250 mérföldes magasságban (ez nagyjából a Nemzetközi Űrállomás jelenlegi magassági szintje). Még ennél is abszurdabb, hogy ez miért történt meg: ez volt az első alkalom, amikor valaminek a felfedezése után azonnal kiadták a parancsot, hogy fel kell robbantani.  James Van Allen amerikai tudós ismertette felfedezését tudományos körökben, miszerint a Föld mágneses mezejét egy sugárzási öv tartja a helyén, amely nagy energiájú - főleg proton és neutron – részecskékből áll (ezek ma a „Van Allan sugárzási övek”: kettő van belőle, egy belső és egy külső sugárzási öv, de nemrég kezdtek felfedezni egy harmadikat is). Hosszú évek múlva, az életrajza írása közben egy történész bizonyítékot talált, hogy még aznap, amikor mindezt sajtótájékoztatón bejelentették, Van Allan beleegyezett, hogy a katonaság bombát robbantson a magnetoszférában. Egyszerűen meg akarták nézni, meg tudják-e zavarni az övet?  1958-ban atomkísérlettel próbálkoztak, amely nem okozott érzékelhető változást, de az 1962-es hidrogénbomba már igen. Százszor erősebb volt a hiroshimai atombombánál. Annyira kiterjesztette mesterségesen a Van Allan övet, hogy az egész Csendes-óceánon, Hawaiitól Új-Zélandig lehetett látni azt. Az okot a hidegháborúval magyarázzák, itt is dominált a „ha mi nem, a szovjetek megcsinálják” elv, és valóban, a SZU szintén foglalkozott az atom- és hidrogénbomba robbantással az űrben (de nem tudni róla, hogy megtették volna).

 

III. A Nemzetközi Űrállomáson dolgozók naponta 15-16 napfelkeltét és ugyanennyi napnyugtát látnak. Mivel 92 percenként kerülik meg a Földet (27 700 km/órás sebességgel), emiatt 45 percenként látják valamelyik jelenséget. Az Űrállomás a legdrágább, amit ember valaha épített (150 milliárd dollár, azaz 40,5 billió forint), és szabad szemmel is látható bolygónkról. Az ottlévők sokkal több csillagot látnak, mint a Földről, mert szélesebb a látóterük. 2000-től dolgoznak ott űrhajósok állandóan, a leghosszabb időt Valerij Poljakov töltötte fent, több mint 438 napot. Idén indul az amerikai Scott Kelly, aki több mint egy évet marad majd az űrállomáson, hogy utána tanulmányozhassák a súlytalanság rá gyakorolt hatását. A cél, hogy a 2030-as évek végéig eljusson az ember a Marsra, amelyet Obama jelentett be januárban. Ezt is szolgálja Kelly küldetése.

 

IV. A Wow! szignál. Egy erős, keskenysávú rádiójelet fogtak az ohioi egyetemen 1977-ben. Jerry R. Ehman fogta a jelet 72 másodpercig, majd vége lett, és többet nem volt érzékelhető. Harmincszor hangosabb volt, mint egy átlagos rádiójel. A médiában onnantól nagy visszhangot kapott a történet, és a tudósok sem zárták ki, hogy mesterséges eredetű, vagyis földönkívüli intelligencia jele volt. Ehman annyira meglepődött, hogy ráírta a Wow! kommentet, innen a jel neve, amely a Nyilas csillagkép melletti csillagok közül érkezett. Számtalan alkalommal próbálták azóta is újra elfogni.

wow_signal.jpg

Ehman a téma szerelmese lett, bár egyszer már ő maga is kizárta a földönkívüli intelligenciától való eredetét, és úgy gondolta, hogy a Földről indult és talán egy űrszemétről verődött vissza, de ezt visszavonta, és tovább kutatott. Arra mások is felhívták a figyelmet, hogy ha ez földönkívüli civilizáció, nagyon fejlettnek kell lennie, mert a jel küldése 2,2 gigawattos (2,2 millió kilowatt) erősségű jeladót igényelt, miközben a Földön 2500 kilowatt a legerősebb jeladó kapacitása. 2012-ben az areciboi obszervatórium az eset 35. évfordulóján 10 ezer Twitter üzenetet és hírességek videóit, például Stephen Colbert-ét (!) küldte el az űrbe arra a helyre, ahonnan a jel érkezett. Minden egyes üzenet fejlécében ugyanazt küldték el, hogy a címzett értse a szándékosságot, hogy intelligens küldőtől érkezik. De mivel nem tudni, hogy pontosan honnan érkezett, így azt sem, hogy milyen távolságot kellene megtenni az üzenetnek. Ez is az egyik oka, hogy azóta sem jöhetett válasz.

 

V. 2011-ben felfedeztek egy hatalmas vízgőztározót, tőlünk 12 milliárd fényévre. A Földön lévő vízmennyiség 140 billiószorosára becsülik az itt jelenlévő vizet. Az egészet egy fekete lyuk látja el energiával - annyival, mint ezer billió Nap tenné -, tehát egy kvazárként működik. Ez is bizonyítja, hogy a víz is a világegyetem alkotóeleme. Víz van a Tejútrendszerben is, de jóval kevesebb, mint amit most felfedeztek, és jéggé van fagyva.  

 

VI. A Kínai Nagy Fal valójában nem látszik az űrből, de a kínai légszennyezettség igen. Még 2013-ban a Terra műhold készített egy fotót, amelyen jól látszik a szmog mértéke:

urszmog.jpgA fehér foltok felhők és köd, a szmog szürke színnel látható 750 mérföldön.

 

VII. Az első eszköz, amely elérte a világűrt, a V2 német rakéta volt a II. világháborúban. Egyben ez volt az alapja az ember későbbi világűrbe juttatására használt űrhajóknak is. Már 1932-től fejlesztették elődjét, a V1-et, Wernher von Braun vezetésével. A II. világháborúban katonai projekt lett, a 3. tesztrepülése sikerült. A hajtóművek megfelelő pillanatban való leállításáról egy analóg számítógép elektrolit alapú összegintegrátora gondoskodott. A lengyel ellenállás észlelte a tesztet, és jelentették a brit hírszerzésnek. Ezután többször bombázták a britek a teszthelyszínt, de nem sikerült megsemmisíteni. 1944-ben vetették be Nagy-Britannia és Belgium ellen több mint 3 ezer alkalommal, de harmada, valamivel több mint ezer jutott el a célig. Közel háromezren haltak meg rakétatámadásban, de tízezren a rakéta készítése közben Németországban, ahol embertelen körülmények között rabszolgaként dolgoztatták koncentrációs táborok foglyait. Még az egyik tesztrepülésnél a V2 elérhette a világűrt, amely nem volt tervezett, de ezzel az első ember alkotta eszközként jutott oda. A háború után a német rakétatudósokat az amerikaiak és a szovjetek kezdték foglalkoztatni. Maga Braun az USA-ba került 40 másik mérnökkel, részt vett a Saturn V kifejlesztésében, amely a V2 technológián alapult, és eljuttatta a Holdra az amerikai űrhajósokat. A szovjetek pedig a Szputnyik és Vosztok rakétákat fejlesztették ez alapján, amellyel szintén a világűrbe jutottak.

 

VIII. Egyes csillagok olyan hűvösek, hogy akár meg lehet őket érinteni. Fontos csillagászati szakkifejezések következnek: ezek a barna törpék és az Y-törpék. Előbbiekből 14-et találtak, majd még hatot, amelyek a leghidegebb csillagok az eddig ismertek közül (ezek az Y-törpék). Viszonylag közel helyezkednek el, "mindössze" 9 fényévnyi távolságra. Annyira halványak, hogy szabad szemmel nem láthatóak, csak infravörös távcsővel. Felfedezni őket olyan élmény, mint találni egy eddig rejtett lakást a háztömbben, a NASA kutatók szerint, akik remélik, hogy egyre közelebb is felfedeznek majd ilyen csillagokat.

 

IX. Az űrturizmus jó ideje lehetséges, 20-25 millió dollárba kerülnek az utak, de a jövőben a tervek szerint már 200 ezer dollárért is kijuthat valaki nem űrhajósként az űrbe. Az eddigiek Oroszország segítségével utaztak, az első  Dennis Tito amerikai üzletember volt, 2001-ben. Az első nő Anousheh Ansari iráni-amerikai üzletasszony, mérnök volt 2006-ban. A magyarok közül Charles Simonyi volt űrturista kétszer is, ő Simonyi Károly fizikus fia, szoftverfejlesztő, üzletember. Ő lett ezzel a második magyar az űrben. Természetesen mindenkinek részt kell vennie egy felkészítő programban.

commander_eileen_collins_-_teny_az_urrol.jpg

Eileen Collins, az első képen pedig egyik csapatával látható

X. 20 évvel ezelőtt, 1995. február 3-án indult el az űrbe Eileen Collins ezredes, akinek 4 útja során – melyből kettőnél a küldetés parancsnoka volt – történelmi jelentőségű feladatokat hajtottak végre: megteremtették a dokkolás lehetőségét a MIR űrállomáshoz, pályára állították a Chandra űrtávcsőt (a Hubble, a Compton és a Spitzer mellett). Ezzel tudták tanulmányozni például a galaxisunkban lévő fekete lyukat. Utolsó küldetése a Columbia katasztrófája után demonstráció volt, hogy a NASA biztonságosan tud feljuttatni embereket az űrbe. Ekkor próbálták ki az új biztonsági intézkedést, mely szerint az űrsikló megfordul a tengelye körül, hogy minden oldaláról lássák az állomáson, nem sérült-e meg? A Nemzetközi Űrállomáson lévő asztronauták közben fotózzák, majd ezeket elemzik. (A Columbia katasztrófáját a sérült burkolat okozta). Ezt Eileen Collins személyesen végezte el. Utolsó küldetése után visszavonult, hogy a családjával lehessen.

Az űrhajósnőkről korábban itt írtam. 

 

 

Képek és forrás: NASA, Wikipédia, http://www.howstuffworks.com/space-suit4.htm, http://www.npr.org/blogs/krulwich/2010/07/01/128170775/a-very-scary-light-show-exploding-h-bombs-in-space, http://www.todayifoundout.com/index.php/2011/02/astronauts-on-the-international-space-station-see-numerous-sunrises-sunsets-everyday/, http://en.wikipedia.org/wiki/Wow!_signal, http://io9.com/5833976/nasa-scientists-have-discovered-stars-that-are-cool-enough-to-touch, http://io9.com/5833976/nasa-scientists-have-discovered-stars-that-are-cool-enough-to-touch, http://www.theatlantic.com/china/archive/2013/12/chinas-air-pollution-is-so-awful-you-can-see-it-from-space/282272/, http://hu.wikipedia.org/wiki/V%E2%80%932, http://444.hu/2015/02/03/20-indult-eloszor-az-urbe-a-vilagtortenelem-legnagyobb-noi-urhajosa/http://hu.wikipedia.org/wiki/%C5%B0rturizmus.

Szólj hozzá

űrkutatás tudomány fizika MIR Geek Nő e-Trend International Space Station Eileen Collins