2014. dec 08.

Welcome

írta: KovácsBernadett
Welcome

Kedves Olvasó,

 

köszöntelek a blogomon. Azért született, hogy betekintést nyújtson az emberi jogok, a kultúra, az IT és a tudomány világába, különös tekintettel a nők tudományos és tech karrierére.

A népesség 52,5%-a nő, a tudományos pályákon való jelenlétük viszont alig több mint 20%, az informatikai területen még a 12%-ot sem éri el. Pedig a nők az összes hallgató 53%-át teszik ki a felsőoktatásban, és a doktori képzésben is hasonló az arány, majd a későbbi tudományos karriernél ez már megtorpan: az adjunktusok, docensek és professzorok között egyre nagyobb a férfiak aránya, utóbbiaknál már majdnem 80%.

Hogy miért lenne fontos több nő jelenléte ezeken a területeken? Ma már izgalmas folyamat a nemcsak a tudományhoz, hanem az IT-hez szorosan vagy lazán kötődő új munkakörök megjelenése is. Ezeket néhány éve még elképzelni sem tudtuk, és fogalmunk sincs, milyen meglepetéseket tartogat még ez a terület. Legyenek bármilyenek is, unalmasak sosem lesznek. Annál inkább jól fizetettek és nők számára is elsajátíthatók, mindez szemlélet kérdése. A nők és lányok többsége számára például szokatlan az informatikai életpálya, mert ma leginkább férfi szakmának tekintik. Mindez nem segít annak, aki emiatt nem kaphat lehetőséget annak eldöntésére, érdekli-e a terület, és káros a szakmának is.

A World Economic Forum 2018-as tanulmánya rámutatott, hogy a szakemberhiány 2020-ra várhatóan mintegy 12 millióval nő, ami azt jelenti, hogy világszerte minimum 22 millió informatikai álláshely lehet üres, különösen az Egyesült Államokban és az Európai Unió országaiban, ahol a vállalatok versengenek az informatikusokért.

Így vált az informatikus hiány globális kihívássá.

Ezen a sztereotípiák sem segítenek: a tudósok fehér köpenyben nem mindig férfiak, és a geek ma már céget alapító tulajdonos, ügyvezető, jól fizetett beosztott vagy más kreatív elme, egy szerteágazó területen. A geek nő példakép lehet, ha a környezete támogató. Szülőként, rokonként vagy pedagógusként sokat tehetünk a környezetünkben élő lányok ösztönzéséért.

Kellemes olvasást és érezd jól magad itt.

Kovács Bernadett

Szólj hozzá