2017. már 12.

Kutatónőket díjaztak az MTA-n

írta: KovácsBernadett
Kutatónőket díjaztak az MTA-n

wu-yi-j3a7n1ggwyy-unsplash.jpgNegyedszer adták át a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat az információs technológia, a műszaki tudományok és az agrártudományok terén dolgozó kutatónőknek. Az elismerést olyan, szakterületükön kiemelkedő teljesítményt nyújtó kutatónők kaphatják, akik készek részt vállalni a természettudományos és műszaki pályák népszerűsítéséből a fiatal lányok körében, így inspirálva környezetüket. A díjak odaítéléséről az alapító Nők a Tudományban Egyesület és a Magyar Tudományos Akadémia közösen dönt. Fontos ez azért is, mert itthon a nők aránya a kutatói pályán még mindig alacsony: a természettudományokban 23%, a műszaki tudományokban 18%. 

A Nők a Tudományban Kiválósági Díj 2016 nyertesei 

 

Információs technológia

„Nagy örömet jelent számomra a díj elnyerése, hiszen így szélesebb körben is közvetíteni tudom, hogy nőként is lehet tudományos sikereket elérni egy "férfiasnak" tekintett szakterületen. Egyúttal útmutató is lehet a pályaválasztás előtt álló fiatalok számára, hogy kövessék az álmaikat és válasszanak olyan foglalkozást, amit szívvel-lélekkel tudnak végezni, függetlenül attól, hogy mennyire "férfias" vagy "nőies" szakma a közvélemény szerint.” - mondja Dr. Vincze Veronika, akinek szakterülete a számítógépes nyelvészet. A Szegedi Tudományegyetem tudományos munkatársaként és az MTA-SZTE Mesterséges Intelligencia Kutatócsoportjának tagjaként arra törekszik, hogy az elmélet nyelvészetben elért eredményeket a számítógépes nyelvészet gyakorlatában is minél nagyobb hatásfokkal alkalmazza, illetve a számítógépes nyelvészeti eredményeket a gyakorlati életben is hasznosíthatóvá tegye.

 

Műszaki tudományok

„Nagyon örülök a díjnak, nagy megtiszteltetés. Örömmel tölt el, hogy az amit napról napra, hétről hétre apró lépésekben hozzáteszünk a csoportommal a tudományterülethez elegendő ennek a nagy presztízsű díjnak az elnyeréséhez. Ezen felül fontosnak tartom, a lehetőséget, amit a díj jelent, hogy a társadalom és főleg az iskolások és szüleik, egyetemi hallgatók és fiatal kutatók számára megmutassuk, hogy ma már családos nőként éppen olyan sikeres lehet valaki a tudományos pályán a műszaki területeken is, mint bárki más. A díj alkalmat teremt arra is, hogy megköszönjem a családom mellett mindazoknak a támogatást, akik mentorként, főnökként és munkatársként lehetővé tették, hogy azzal foglalkozzam, ami mindennapi örömöt jelent nekem: az egyetemi hallgatókkal együtt végzett kutató-fejlesztő tevékenységgel.” – mondja Kózelné dr. Székely Edit Éva, akit a Budapesti Műszaki Egyetem docenseként a szuperkritikus fluidumok alkalmazási területeinek bővítésével, és a lejátszódó folyamatok leírásával foglalkozik. Kutatása kapcsán enantiomer elválasztási és továbbtisztítási módszert fejlesztettek ki. A szuperkritikus oldószer alkalmazásánál lehetőség nyílik új, korábban nem létező termék előállítására is. Felhasználási területe például az élelmiszeripar, a gyógyszer- és növényvédőszer ipar.

nate_dij.jpg

 

Agrártudományok

„Köszönöm szépen az elismerést és remélem hogy munkám során sok fiatal hölgynek be tudom mutatni a kutatói pálya szépségeit, valamint a természetvédelem és a gyepgazdálkodás fontosságát." - mondja Dr. Valkó Orsolya, akit a gyepgazdálkodás területén elért eredményeiért díjazott a bizottság. Kutatásainak célja, hogy olyan megoldásokat dolgozzon ki és teszteljen a mezőgazdasági művelés körülményei között, amelyek sikeresen és széles körben alkalmazhatók az ökológiai gazdálkodásban és segítik összehangolni a gazdálkodók, illetve a természetvédelem céljait. A díjazott a Debreceni Egyetem Ökológiai Tanszékének adjunktusa.

A tavalyi díjazottakról itt olvashatsz.

 

Kép: Balogh Zoltán/MTI, muszaki-magazin.hu és Unsplash

Szólj hozzá

tudomány Lányok Napja Geek Nő Nők a Tudományban Kiválósági Díj Nők a Tudományban Egyesület Vincze Veronika