2014. dec 15.

A legfiatalabb számítógépes szakember

írta: KovácsBernadett
A legfiatalabb számítógépes szakember

1415904076687_wps_2_ayan_qureshi_who_is_the_y.jpg

Ötévesen csinálta végig egy kisfiú a Microsoft kétórás vizsgáját egy brit egyetemen, felnőttek között. Ezzel ő a legfiatalabb képzett számítógépes szakember a világon, megelőzve a korábbi rekordert, aki hat évesen vizsgázott le ugyanebből. Az elmúlt évek rekorder kiskorúi mindannyian pakisztániak.

Egyre több és egyre fiatalabb gyerek válik világszerte ismertté. Gyakran nem telik el úgy egy hét, hogy ne láthatnánk videót éneklő vagy táncoló, tehetséges apróságokról. De mi a helyzet az informatikában? A gyerekek - ahol van lehetőségük - egyre korábban megismerkedhetnek a számítógéppel, de közülük is kiemelkedik Ayan Qureshi, aki a világ legfiatalabb képzett számítógépes szakembere.

Ötéves és 11 hónapos volt, amikor letette a Microsoft Certified Professional vizsgát, megelőzve a korábbi rekorder Mehroz Yawart Pakisztánból, aki hatévesen csinálta meg ugyanezt. Ayan csak most kezdte az általános iskolát, de már három éves korától megismertette apja a számítógéppel. Ő is informatikával foglalkozik, amikor észrevette fia tehetséget, számítógépes labort épített neki otthonukban. A vizsgára öt hónap alatt készült fel, és felnőttekkel együtt tette le azt a Birmingham Egyetemen. Két órán keresztül kellett válaszolni hardverekkel, szoftverekkel és a Windows működésével kapcsolatos kérdésekre.

"Ayan is nagyon szereti a videojátékokat, mint bármelyik gyerek, de jobban érdekli, hogy működnek azok. Mikor három éves lett, elkezdtem tanítani informatikára, és mindenre emlékezett, amit mondtam neki. Hamarosan haladó vizsgákra is szeretném felkészíteni, de most az iskola fontosabb" - mondja az apa, aki családjával Pakisztánból költözött Londonba 5 éve. Már Wikipédia-oldala is van a brit születésű fiatal pakisztáni számítógép technikusnak.

Ayan nincs egyedül, nézzük, kik voltak a legfiatalabb rekorderek, akik letették ezt a vizsgát.

Mehroz Yawar, már említettem, ő hatévesen tette le ezt a vizsgát:

mehroz.jpg

Arfa Karim, 2004-ben 9 évesen tette le a vizsgát, 2012-ben elhunyt, róla kutatóközpontot is elneveztek hazájában:

arfa.jpg

Babar Iqbal, szintén 9 évesen lett szakember:

babar-iqbal.jpg

 

Ő és Arfa a Microsoft haladó szintű vizsgáit is megcsinálták 12 éves korukra. És mindannyian pakisztániak, ami jól mutatja az ország informatikai fejlettségét.

 

 

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2833196/Schoolboy-world-s-youngest-qualified-computer-specialist-passing-Microsoft-Windows-exam-aged-just-FIVE.htmlhttp://www.itdarasgah.com/threads/missing-u-arfa-karim-randhawa.64704/http://pakedu.net/telecom-it-news/computer-champ-handed-laptop-%C2%ADsix-and-a-half-years-old-microsoft-certified-computer-specialist-mehroz-yawar/http://en.wikipedia.org/wiki/Arfa_Karimhttp://en.wikipedia.org/wiki/Ayan_Qureshihttp://www.vsocio.com/2012/02/17/14yearold-babar-iqbal-worlds-youngest-ieee-researcher/ 

Szólj hozzá

tech siker informatika Microsoft Lányok Napja e-Trend