2024. jan 14.

Kisbaba, apáca, turmixgép – a 10 legnehezebb állásinterjú tech cégeknél

írta: KovácsBernadett
Kisbaba, apáca, turmixgép – a 10 legnehezebb állásinterjú tech cégeknél

mapbox-pzfzd1ad8ow-unsplash.jpgSteven Zhang az Airtable korábbi szoftvermérnöke. Mielőtt elfogadta az állást, 22 interjú után összesen 18 ajánlatot kapott. Most az ő rangsorolása következik a 10 legnehezebb interjúról, amin átment, köztük a Google és az Uber felvételije.

Zhang 2014-ben kezdett szoftvermérnökként dolgozni, jelenleg a ClimateTechList.com oldalt, egy klímával kapcsolatos technológiával foglalkozó állásbörzét vezeti. Korábban, a Tableau-nál eltöltött öt év után kíváncsi lett a különböző cégeknél elérhető lehetőségekre, ezért 2019 első felében átfogó álláskeresésbe kezdett. Végül 22 személyes interjú után 18 állásajánlatot kapott olyan cégektől, mint az Apple, a Meta, az Airbnb és az Uber.

A 22 vállalat közül, amelyeknél interjúzott, az alábbi 10 volt a legnehezebb, melyek nehézségét három tényező alapján rangsorolta: az időkorláton belül feltett kérdések száma, a problémák összetettsége és a problémák újszerűsége.

 

  1. Palantir - szoftverei segítségével a szervezetek méretarányosan integrálhatják adataikat

Maga az interjú a megszokott volt, élő programozási és rendszertervezési kérdésekkel. Az érdekes az volt, hogy a jelölteket közös ebédre hívták a jelenlegi alkalmazottakkal és a többi jelölttel. Ez eléggé összezavarta, mert bár a toborzó azt mondta, az ebéd nem része az értékelésnek, ő valahogy úgy érezte, hogy mégis az volt. A jelöltekkel együtt ebédelni is furcsa volt, mert végig azon tűnődött, hogy vajon melyikükkel versenyez éppen?

 

  1. Airtable – ún. low-code platform, ahol a céges felhasználók speciális munkafolyamatokhoz illeszkedő appokat hozhatnak létre

Itt volt egy házi feladat, amelynek elvégzése több mint négy órát vett igénybe, de fizettek érte. A kihívást a kód megírása és olvashatóvá tétele jelentette. Az interjú során az elkészült munkáját egy egyórás előadáson is be kellett mutatnia a két-három fős interjúztató testületnek.

Végül őket választotta. Akkor még kis cég voltak, és beszélhetett a vezetőkkel is, ami nagyon pozitív volt.

 

  1. Google

A Google algoritmusra vonatkozó kérdései összetettebbek voltak, mint az Airtable-é és a Palantiré.

Személy szerint úgy gondolja, hogy a Google interjúfolyamata volt a legkorszerűbb a listán szereplő többihez képest. Érdekes viszont, hogy csak a mágnestáblán írt kódot, nem pedig élőben a számítógépen. A kérdések kiválasztásánál is úgy tűnt, nem volt eléggé összehangolt a kérdésválasztás, például nagyon hasonló kérdésekkel is találkozott ugyanabban a témacsoportban.

Meglepő módon viselkedési kérdéseket sem tettek fel neki, ami pedig megszokott.

Tipikus kérdés a Google-nél például: egy ember leparkolt egy szálloda előtt és ezáltal minden vagyona odalett. Mi történt? A helyes válasz, hogy az illető Monopolyt játszott, és rossz sávba lépett. A kérdés azért érdekes, mert ezek szerint a Google elvárja, hogy a jelölt szeressen társasjátékot játszani, és pont Monopolyt.

De ennél sokkal rosszabb interjúkérdésük is terjed a neten: Ön egy ötcentes érme méretére zsugorodik, és beledobják egy turmixgépbe. A testtömege arányosan csökken és a sűrűsége nem változik. A pengék egy perc múlva működésbe lépnek. Mit tesz?

A válasz az, hogy ki kell ugrani a készülékből, mielőtt feldarabol. A megoldás kulcsa, hogy az arányos tömegcsökkenés és a változatlan sűrűség miatt elég izomerő áll rendelkezésre, hogy húsz centit ugorjunk, elkerülve a pengéket.

Ezek alapján szokatlan, hogy Zhangtól nem kérdeztek ilyeneket.

 

  1. Meta

A Meta interjú meglepően könnyed volt, mindössze négy fordulóval, szemben a más cégeknél szokásos öt-hat fordulóval. A kérdések inkább termékközpontúak voltak, például inkább egy élő komment szekció tervezését várták el a Facebookon, és nem tisztán programozásra kérdeztek rá.

Meg is említette a toborzónak, hogy miért voltak könnyebbek az interjúk, mint más cégeknél, mire ő elmagyarázta, hogy a fordulók számának csökkentése nem befolyásolja a felvettek képességeit, de kevésbé fárasztóvá teszi a folyamatot a jelöltek számára, és így spórolnak a saját erőforrásaikkal is.

 

  1. Uber

Nagyon sok feladatot zsúfoltak be egyszerre, így nem volt idő visszajelzéseket kapni - nem tudhatta, hogy jól teljesített vagy sem. Az első rész után gyorsan áttértek a második részre, a harmadik résznél pedig, amikor már félig kész volt, bejelentették, hogy lejárt az idő. Ezzel úgy próbált megküzdeni, hogy ha bármilyen jelzést észrevett azzal kapcsolatban, hogy jól teljesít, bármilyen kicsi is legyen az, nyert némi lendületet, hogy nekivágjon az interjú hátralévő részének. Összességében elég intenzív élmény volt.

Az egyik érdekes dolog egy külön interjú volt, ahol a cég állásinterjúra szakosodott mérnökeit is bevonták a HR-esek. Őket szigorúan kiképzik, hogy minden előítéletet kiszűrjenek a felvételi folyamatból, és biztosítsák, hogy szakmailag magas színvonalú jelölteket alkalmazzanak.

 

  1. Cruise – önvezető autók fejlesztésével foglalkoznak

Az interjú folyamata standard volt, algoritmus- és rendszertervezési, valamint egy viselkedési kérdéssel.

Ami azonban megnehezítette a dolgát, nem a tényleges interjú volt, hanem a migrénje, és a gyógyszer nem hatott. Tanulságos volt számára, hogy azt próbálja irányítani, amire van hatása. Utólag azt kívánja, bárcsak átütemezte volna az időpontot, és valószínűleg a toborzó csapat is örömmel tett volna így.

 

  1. Checkr – mesterséges intelligencia hátterű tényellenőrző szolgáltatást nyújtanak cégeknek

A programozási interjú intenzív volt - két órán át kellett ülnie a szobában és programozni, miközben a kérdezőbiztosok megfigyelték és kérdezgették. Ami még nehezebbé tette a dolgot, hogy egy teljesen működő kódot kellett írnia, nem csak egy algoritmust, vagyis a kódnak működnie kellett.

 

  1. Zoox – önvezető autók fejlesztésével foglalkoznak

A Zoox a szokásos fejlesztői interjúk mellett intenzív matematikai kérdéseket is feltett. Például azt kérdezték, hogyan kell megmérni a Föld és a Hold távolságát olyan eszközökkel, mint a szögmérő és a vonalzó.

Ez intenzív matematikai ismereteket igényel, például trigonometriát. Holott tapasztalata szerint a legtöbb szoftvermérnöki interjún a jelölteket egyáltalán nem kérdezik matematikából.

 

  1. Stripe – pénzügyi szolgáltatásokkal és szoftverekkel foglalkozó cég

A problémák sokszínűsége kihívássá tette az interjút. A kérdések a hibák megoldásától és egy meglévő API-t használó kód írásától kezdve a programozás nélküli technikai tervezés megbeszéléséig terjedtek. Emellett az interjúk sokkal inkább valós forgatókönyvekből álltak, ami szintén nehezítette a helyzetet. Volt egy feladat, amely a Stripe API-jának egy egyszerűsített változatát használta a megrendelések és fizetések körüli csalások felderítésére szolgáló modell létrehozására.

Az általános interjúfolyamatra azonban 10/10-es értékelést adott, mert úgy érezte, hogy a Stripe interjúztatói minden jó kérdést feltettek, és maga az interjú leginkább hasonlított ahhoz, amilyen a mindennapokban zajló programozási munka lenne.

 

  1. Airbnb

Két technikai telefonos szűrőn és egy személyes interjún vett részt, ahol közismerten nehéz algoritmikus kérdéseket tettek fel. A kérdések újszerűek voltak, és 50 perc alatt kellett kódot írnia és futtatnia.

Az Airbnb két szinttel mélyebbre ment a viselkedési körökben is, mint más cégek. Olyan projektekről kérdezték, amelyeken dolgozott és a döntéshozatali folyamatokról. De olyan nyomás alatt, hogy igazi kihallgatásnak érezte. Az irodájuk egyébként nagyon szép, a tárgyalótermek hasonlítanak a híres Airbnb-listákra. A toborzó csapat is együttműködő volt, és könnyű volt velük együtt dolgozni.

Tipikus Airbnb kérdés: ha ön lenne egy légikatasztrófa egyetlen túlélője, mit tenne? A legjobb válasz: örülnék, hogy egyedül repültem.

Igazítsuk elvárásainkat a mai álláspiachoz

A fent említett legnehezebb interjúk mellett a legkönnyebb interjúkat a WeWork, a Zillow és a Zume esetében tapasztalta. Azért azt nem gondolja, hogy a könnyű interjú feltétlenül azt jelzi, hogy a vállalatnál alacsony a tehetségkínálat - lehet, hogy azért tűnt könnyűnek, mert ezeknél a cégeknél kifejezetten az aznap feltett kérdésekre készült.

Elegendő gyakorlással mindenki jó lehet az interjú teljesítésében, a mai munkaerőpiacon azonban azt javasolja, hogy az álláskeresők igazítsák ki elvárásaikat. Nem hiszi, hogy ő ma újra 18 ajánlatot kapna, mert már nagyobb a verseny, így valószínűleg csak feleannyit kapna. Azt is fontosnak tartja, hogy ha például folyamatosan nem jutnak túl az önéletrajz fázisán bizonyos cégeknél, állítsanak össze egy listát róluk, és próbáljanak bemutatkozni nekik.

Ha a fentiek furcsának tűnnek, az AgileIT nevű cég az alábbi abszurd kérdést teszi fel az interjún:

Tegyük fel, hogy egy életmentő csónakban reked egy apácával, egy öregemberrel, valamint egy kisbabával, azonban összesen csak hármuknak van hely. Hogyan döntené el, hogy kit dobjon ki a csónakból?

Itt kezdő mérnököknek szóló tippeket olvashatsz.

 

Forrás itt és itt:

Kép innen

Szólj hozzá

tech munka interjú karrier programozás informatika állásinterjú matematika mérnök kódolás mesterséges intelligencia munkaerőpiac programozó informatikus információbiztonság Apple Google AI Facebook Microsoft MI Uber