2016. sze 11.

♀tervezem - Okosjövő lányoknak

írta: KovácsBernadett
♀tervezem - Okosjövő lányoknak

11-lanyok-napja-2015.jpgMegálmodom, megtervezem, megvalósítom – idén is elindult a Nők a Tudományban Egyesület „♀tervezem - Okosjövő lányoknak" programsorozata. A program pályaválasztás előtt álló diáklányoknak segít orientálódni és lehetőséget biztosít, hogy székesfehérvári cégeknél betekintést nyerjenek a természettudományokhoz, technológiához, mérnöktudományokhoz és matematikához szorosan kapcsolódó szakmákba.

A jelentkezőknek lehetősége van árnyékként követni egy-egy cég munkatársát és így testközelből megismerkedni a munkafolyamatokkal, az alkotás élményével. A regisztráció elindult, a helyi cégek várják a 7-11. osztályos lányok jelentkezését a szeptemberi dátumokra. Idén az Alcoa, a Videoton, az IBM, a Grundfos, az Emerson, az Innoskart, a Masterplast valamint az Óbudai Egyetem várja tárt karokkal az érdeklődőket. (Regisztráció: http://nokatud.hu/megtervezem-regisztracio2016/

A programhoz két pályázat is kapcsolódik: az egyik a résztvevő diákokat, a másik pedig az őket tanító tanárokat célozza: a diákoknak szóló pályázat segít a shadowing napon szerzett tapasztalatok elmélyítésében, az élmények tudatosításában a pályázó lányoknak. A tanári pályázat célja a jó gyakorlatok megismertetése, hogy a Megtervezem program kínálta lehetőségeket minél több iskolában a lehető legjobban ki tudják használni. 

A legjobb pályamunkák készítői lehetőséget kapnak az őszi szünetben az Okosjövő táborban (2016. november 2-4.) való részvételre és meghívást kapnak a gálarendezvényre is. A tábort követi november 5-én az Okosjövő napja (http://nokatud.hu/megtervezem_okosjovonapja/), ahova várják a természettudományok iránt érdeklődő lányokat és fiúkat is. 

A kezdeményezés az amerikai egyesült államokbeli AAUW (Amerikai Egyetemista Nők Egyesülete) és az Alcoa Foundation támogatásával egy évvel ezelőtt indult Székesfehérváron. Ezzel is csökkenteni szeretnék a pályaválasztás előtt álló lányok tudományos területeken való elhelyezkedéséhez kapcsolódó előítéleteit, feltárva előttük a városban rejlő munkavállalási lehetőségeket. Hosszú távú cél, hogy a helyi fiatalok közül minél több lány válassza a műszaki, természettudományos és informatikai tanulmányokat, és a helyi cégeknél kezdjék pályafutásukat.

 

 

Szólj hozzá

társadalmi felelősségvállalás Tippek Lányok Napja Nők a Tudományban Egyesület