2015. feb 28.

A 6 legnépszerűbb írás az elmúlt két hónapban

írta: KovácsBernadett
A 6 legnépszerűbb írás az elmúlt két hónapban

fei-chao-vte6grezqis-unsplash.jpgJanuár-február hónapokban több alkalom is adódott, hogy tudósok életén keresztül hívjam fel a figyelmet az IT és a tudomány fontosságára, és a nők szerepére ezeken a területeken akár a jelenben, akár a múltban. A cikkek közül a legaktuálisabb Neumann János jelentősége, amely kapcsán fontos kérdés, hogy áll ma Magyarországon az informatika oktatása, illetve mit lehetne tenni a helyzet javításáért? A végén pedig szavazhatsz is, hogy miről szeretnél a jövőben olvasni a blogon.

1. 25 kevésbé ismert idézet Albert Einsteintől

fourwallsonly.jpgIdén 110 éves a négy írás, melyekkel megalapozta a modern fizikát, és amelyek közül az egyikért, a fényelektromos jelenség törvényszerűségeinek leírásáért Nobel-díjat kapott. Azaz nem a relativitáselméletért, mert az olyan vitákat generált évekkel később is, hogy nem merték megkockáztatni a svédek az ennek okán való díjazást. A TIME magazin 1999-ben az Évszázad emberének választotta. Elméleti fizikusként gyakorlatias és barátságos volt. Az élet számtalan területére vonatkoztatható bölcsességei a ma emberének is segítenek.

 

2. 30 kevésbé ismert idézet Stephen Hawkingtól

hawking.jpgA legjobb férfi főszereplő Oscar-díját a Stephen Hawkingot játszó Eddie Redmayne kapta, A mindenség elméletében nyújtott alakításáért. Stephen Hawkingot azonban enélkül sem kell már senkinek bemutatni. A világhírű tudós, akit sokan jelenleg a legokosabb embernek tartanak, az elméleti fizika legérdekesebb problémáihoz kapcsolódó munkájának és a tudomány népszerűsítése terén elért eredményeinek is köszönheti hírnevét. 30 idézet mutatja meg sajátos szemléletét.

 

3. 10 igazán meglepő tény az űrről

sts-63_crew-760x581.jpgTudtad, hogy néhány csillag hűvösebb lehet, mint az emberi test? Ki volt az a nő, aki a Columbia űrsikló katasztrófáját követő küldetés parancsnokságát elvállalta? Melyik náci fejlesztésen alapultak az első űrhajók? Többek között ezekre is választ ad a cikk.

 

4. Neumann János és az InternetKon

njdog.jpgA modern számítógép atyja ma is kikerülhetetlen az informatikában. Még mindig az ő elve alapján működik szinte az összes számítógép, amelyből nem akart szabadalmat és bizniszt, ezért inkább publikálta, mert az egész emberiség tulajdonának tartotta. Igazi csodagyerekként hatjegyű számokkal fejben számolt, de később is ő ellenőrizte számítógépe számításait. Zsenialitása számtalan más területre is kiterjedt, és egyben halálának évfordulóján aktuális a kérdés, hogy áll Neumann hazájában az informatikaoktatás? (Rosszul, ezért kérdést fogalmaztam meg az InternetKonhoz.)

 

5. Angela Merkel, a leghíresebb mai fizikusnő

reuters.jpgNemcsak fizikus, hanem kvantumkémiából doktorált, és kutatóként dolgozott, mielőtt politikus lett. Helmut Kohl pártfinanszírozási botránya után magához ragadta a hatalmat, ami olyan jól sikerült, hogy már háromszor választották kancellárrá. Így kancellárként ő az első, aki nő, az egykori NDK-ból származik, és még fizikus is. Németország oktatási pénzeit 60 %-kal emelte, amióta először megválasztották, jelenleg pedig a programozás oktatását tervezi az általános iskola 2. évfolyamától. Na, de mi az a kvantumkémia? Ez is kiderül a cikkből.

 

6. Szilárd Leó, a leghíresebb magyar sci-fi író

einstien-slizard2.jpgAz atombomba tervezője egymaga kampányolt a bomba kifejlesztésért, és a Rooseveltnek szóló levél értelmi szerzőjeként biztosította, hogy elkezdődhessen az érdemi munka. Németország kapitulációja után szinte egyedül küzdött, hogy ne vessék be a bombát Japánban. Bár minden követ megmozgatott, és kibírta még a CIA zaklatását is, nem érte el célját. Egész hátralévő életében harcolt a békéért, és még sci-fi regényt is írt ennek érdekében.

 

+1. 20 magyar tudós a holokauszt árnyékában

foto_9_tabla.jpgHány magyar tehetség nem tudott soha kibontakozni vagy akár halt bele az elhurcolásába? Merül fel a kérdés az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadulásának 70. évfordulóján. A világhírű, még időben emigrált tudósok mellett számtalan tehetség karrierje itthon megtört, többen meghaltak. Kik voltak azok a számítástechnikával foglalkozók, fizikusok, matematikusok, akik maradtak és elszenvedték, vagy túl sem élték a holokausztot?

Kép innen 

Szavazás

Szólj hozzá

tech űrkutatás tudomány karrier programozás informatika matematika fizika Nobel-díj Angela Merkel Albert Einstein Teller Ede Szilárd Leó Neumann János Stephen Hawking MIR Wigner Jenő Péter Rózsa Geek Nő e-Trend Marie Curie International Space Station Kármán Tódor kvantumkémia Eileen Collins Neumann Klára Max Born