2016. jan 31.

Közel 200 millió órányi programozás világszerte

írta: KovácsBernadett
Közel 200 millió órányi programozás világszerte

hourofcodeobama.jpgObama bejelentette, arra fogja kérni a Kongresszust, emeljék meg 4 milliárd dollárral, azaz több mint 1100 milliárd forinttal az amerikai oktatás támogatását, a hangsúlyt az informatikaórára helyezve. A kétségkívül hatalmas mérföldkőnek számító lépésnek azonban volt több előzménye is, ezek közül is kiemelkedik a The Hour of Code, azaz a Kódolás Órája, amely már világeseménnyé bővült. Néhány napja jött ki a szervező code.org jelentése a tavaly decemberi egy hetes rendezvényről, amely szerint már 195 millió alkalommal próbálták ki az oldalukon a programozást. 

A code.org-ot egy iráni testvérpár alapította: Hadi Partovi és ikertestvére, Ali Iránban születtek, apjuk a Sharif University of Technology fizika tanszékének alapító professzora volt. Nagyapjuk pedig egy gyógyszercég alapítója, amelyet 1980-ban államosítottak az iráni forradalom során. ’84-ben a szülőkkel az USA-ba költöztek, ahol Hadi elvégezte a Harvard informatika karát. Részt vett például a Microsoft-nál az Internet Explorer fejlesztésében, de volt az MSN portál egyedüli menedzsere is, 2005-ig. Testvérével több startupot is alapítottak vagy támogattak: az iLike közösségi oldalként zenészek és rajongóik közötti kommunikációt segítette, később 20 milliárd dollárért adták el a MySpace-nek. Befektettek a Facebook, az Airbnb vagy a Zappos indulásakor is.

Szintén testvérével döntöttek úgy, tenni szeretnének azért, hogy kötelező legyen a programozás oktatása az USA-ban. Létrehozták a code.org nevű szervezetet és 2013-ban először megrendezték a The Hour of Code, azaz a Kódolás Órája eseményt, amely során egy hét alatt arra ösztönöznek mindenkit, hogy bármikor a ma már 70 nyelven elérhető oldalukon játszva kipróbálja a programozást. 

Azaz ténylegesen javascript kódot készíthetünk, miközben többek között a Plants vs Zombies, Angry Birds, a Jégvarázs, a Minecraft vagy újabban a Star Wars szereplőit instruáljuk. A programot anyagilag és/vagy videós mentorálással támogatta már Mark Zuckerberg, Bill Gates, nagy cégek vagy a NASA mérnökei, programozó modellek és sportolók, színészek is. Ahogy politikusok is: Barack Obama sajtónyilvánosan programozott, és hivatalosan meg is nyitotta a rendezvényt, azt üzenve: „ne csak játssz a telefonodon, programozd is”. Őt követték mások is: David Cameron brit, vagy Enda Kenny ír miniszterelnök is.

Idén pedig az orosz oktatási minisztérium ajánlotta az iskoláknak, hogy használják az oldalt, így Oroszországban több mint 110 ezer tantermet töltöttek meg diákok, akik közül sokan először próbálták ki, milyen is valódi kódokat írni.

terkep.pngAz egész világon elkezdődött egy folyamat: ne csak fogyaszd a tartalmat, hanem hozd is létre. A The Hour of Code zseniálisan találta meg a módját a programozás játékos oktatásának. Figyelnek a hátrányos helyzetű diákokra, és főleg a lányokra. Obama például egy színesbőrű diáklánytól, Adriannától tanult, aki annyira rossz környéken él, hogy az esemény előtt néhány nappal a szomszédságában lelőtték a korábbi osztálytársát, és így kellett végigcsinálnia az egész show-t. Ott nagyon is rájöttek, hány csoportnak segít kitörni ez a szakma. 

Mindez annyira jól sikerült, hogy már közel 200 millió alkalommal próbálták ki az oldal játékait. Jelenleg 8 millió regisztrált tagjuk van, akik hosszabb, elearning tanfolyamokat is elvégeztek, 43 %-uk nő, 37 %-uk pedig latin vagy spanyol származású, amely szintén igazolja, hogy egyik fontos céljuk – az esélyegyenlőség – megvalósul a rendezvény által. Mondjuk volt is mit pótolniuk: az elmúlt két és fél évben 17 amerikai államban vált beszámíthatóvá középiskolában az informatikai tanulmány a matek záróvizsga eredményeibe, emelni kezdték a tantárgyra fordítható összegeket, és 20 ezer oktatót képeztek ki.

És most jutott el oda az USA, hogy komoly összeget áldozzon az informatika órára, amelyre Obama már utalt egy korábbi beszédében, amely szerint a gyerekek későbbi versenyképessége miatt az informatikai tudás nem opcionális, hanem olyan alapismeret, mint az írás, olvasás vagy alapvető matematikai ismeretek.

Mark Zuckerberg - mint sokan mások - azonnal üdvözölte a javaslatot. Ő maga 10 éves volt, amikor fogorvos apja munkahelyén, az ott lévő számítógépen először játszani kezdett, majd rájött: tudni szeretné, hogy készülnek ezek. Nem sokkal később már saját maga programozott egyszerűbb játékokat. "Meglehetősen nagy hatása volt az életemre" - mondja. 

Korábban végigcsináltam én is a Kód óráját, az oldalt csak ajánlani tudom, de ha még többet szeretnél tanulni, akkor itt 15 további weboldalt találsz: 15 menő oktatójáték, hogy megtanulj programozni.

 

Képek és forrás: http://444.hu/2016/01/30/4-milliard-dollart-szanna-obama-a-szamitogepes-oktatasra, https://en.wikipedia.org/wiki/Hadi_Partovi, https://code.org/about/2015, https://www.facebook.com/Code.org/?fref=ts, http://www.forbes.com/sites/quora/2014/12/10/what-program-did-obama-write-to-kick-off-hour-of-code-2014/2/#4f58ff8c8ede   

Szólj hozzá

programozás informatika társadalmi felelősségvállalás információs társadalom Barack Obama Lányok Napja Code.org Hadi Partovi the hour of code