2014. nov 07.

The Hour of Code is coming - közeleg az év tanulási eseménye

írta: KovácsBernadett
The Hour of Code is coming - közeleg az év tanulási eseménye

Tavaly 15 millió diák vett részt a Programozás Óráján, amit idén 2014. december 8-14 között rendeznek, és egyenesen a történelem legnagyobb tanulási eseménye címre pályázik. 

Programozni tanulok a honlapjukon. Valójában játszok egy oktató játékkal, először az Angry Birds egy madarát, majd zombifigurát kell irányítanom, hogy célba érjen. Néha megszakítják oktató videóval, ahol többek között Mark Zuckerberg és Bill Gates röviden elmondják, mit kell tennem a következő blokkban. Először gyorsan haladok, és még zavarnak is a videók, de egy idő után elakadok, és azért rászorulok "Created Facebook" Mark és "Created Microsoft" Bill segítségére, akik láthatóan élvezik, ahogy mondandójukat főleg, de nemcsak gyerekekre szabva instruálhatják a videó előtt ülőket.

mark2.pngA végén egy NASA mérnök srác elmondja, hogy a tanultak az alapjai a programozásnak, és az Angry Birds madarat kicserélve egy robotra, ugyanazokat a lépéseket kell megtennie a Curiosity-nek, hogy megfelelően haladjon a Mars felszínén. Egy Google mérnök lány pedig hozzáteszi, talán banális, amit most csináltunk, de mindenhol így kezdik a programozás oktatását. A végére 97 sort kódolok, és adnak egy tanúsítványt is.

oklevél2.png"Ne csak játssz a telefonodon, programozd is" - üzeni Barack Obama személyesen, aki a kezdeményezést videó üzenetben támogatta már tavaly, hírességek és IT cégek vezetői mellett. Idén a friss Nobel-békedíjas Malala Yousafzai is a támogatók között van. Fő szervezője a Code.org, nemrég Mark Zuckerberg félmillió dollárt adott nekik az esemény kiszélesítése érdekében.

A hivatalos honlapon harminc nyelv közül magyarul is elérhetőek segédanyagok, és jelentkezni lehet esemény szervezésére, hogy ne maradjanak csak az USA keretei között a programok, hanem világméretűvé válhasson (http://hourofcode.com/hu). Előképzettség nem kell, az általam is végigjátszott programozási alapok mellett még számtalan segítséget kapunk itt: http://hourofcode.com/hu/resources/how-to. Az első kurzust csináltam meg.

Tavaly a 15 millió diákból több mint 4 millió lány volt. Ezzel azt üzenik: a diákoknak meg kell adni a lehetőséget, hogy informatikát tanuljanak. Nemcsak az EU-ban, hanem Amerikában is feltűnően kevés a végzett IT szakember. Pedig a programozás minden karriercélhoz jó alapnak számít, hiszen a technológia minden eddiginél jobban átszövi mindennapjainkat, de egyre kevesebb iskola oktatja azt.

Te is végig tudod csinálni a Kód Óráját?

www.code.org 

http://techcrunch.com/2014/10/29/mark-zuckerberg-and-john-doerr-donate-1m-to-expand-the-hour-of-code-campaign/ 

 

Szólj hozzá

robotika programozás informatika társadalmi felelősségvállalás Google Facebook Microsoft Lányok Napja Code.org e-Trend