2018. ápr 21.

Hetedjére is Lányok Napja a technológiai pályák népszerűségéért

írta: KovácsBernadett
Hetedjére is Lányok Napja a technológiai pályák népszerűségéért

img_0932.jpgÁprilis 26-án közel 3000 középiskolás lány ismerkedhet a technológiai pályákkal 77 helyszínen, 22 településen a Lányok Napja 2018 keretében. A pályaválasztás előtt állók betekinthetnek a műszaki egyetemek, kutatóintézetek és cégek életébe, amelyek megnyitják laboratóriumaikat, műhelyeiket és irodáikat, találkozókat szerveznek női professzorokkal, informatikusokkal és mérnökökkel.

A technológiai területeken zajló rohamszerű fejlődés a külvilág számára alig követhető, ezért sem ritka jelenség, hogy a fiatalok úgy választanak pályát, hogy többnyire nem is tudják, mit takar a szakmát kifejező fogalom. Így a tapasztaláson, aktív bevonáson, játékosságon alapuló ismeretterjesztés és ismerkedés a technológiai trendekkel, a jövő munkahelyeivel inkább megszólítja a pályaválasztás előtt álló diákokat, mint a száraz tananyag. Nem utolsósorban pedig elkerülhető vele a csalódottság, mely abból adódik, hogy jól csengő nevek után választanak szakmát, ami jóval meghosszabbítja a képzési időt, hiszen a későbbiekben az egyetemek és egyes egyetemi karok közötti váltogatáshoz vezet.

A résztvevők ezen a napon nemcsak megtudhatják, hogyan készül egy BMW és melyek a közeljövő informatikai trendjei, hanem beavatják őket abba is, hogyan tervezzenek digitális kampányt, áramhálózatot, fejlesszenek játékot vagy mi is az a törvényszéki analitika. Ellátogathatnak kutatóreaktorba, innovációs laborba, körülnézhetnek a robotok világában, szilíciumszelfit készíthetnek, gépész, informatikus és mérnök nőkkel találkozhatnak.

A szabad helyekre még itt lehet jelentkezni.

A programhoz 19 település,

Budapest (ARM Hungary Kft.B. Braun Medical Kft. - BT ROC Kft. (Budapest)Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi EgyetemBudapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem VIKCiti Szolgáltató KözpontEPAMEricsson Magyarországevosoft Hungary Kft. –– Google (délelőtt)Google (délután)Hewlett-Packard Informatikai Kft.IBM Chief Information OfficeIBM Budapest Lab - MTA Energiatudományi KutatóközpontMTA Energiatudományi KutatóközpontMTA Energiatudományi Kutatóközpont - Nemesys GamesPOSSIBLE Zrt.SAP HungaryT-Systems Magyarország)

Békéscsaba (Csaba Metál Zrt.),

Debrecen (BT ROC Kft. (Debrecen), Debreceni Egyetem Mechatronikai Tanszék, E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt.)

Esztergom, (TE Connectivity)

Győr (Jankovits Engineering Kft. - Széchenyi István Egyetem (Győr)Technics Playground 4.0)

Kalocsa (Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma),

Kazincbarcika (Borsodchem Zrt.)

Kecskemét (Neumann János Egyetem)

Miskolc ( Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és InformatikaMiskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi KarMiskolci Egyetem Műszaki Földtudományi KarRobert Bosch Kft.Robert Bosch Power Tool Kft/Robert Bosch Energy and Body System Kft. - Takata Safety Systems Hungary Kft.)

Mosonmagyaróvár (FUTURA - Széchenyi István Egyetem (Mosonmagyaróvár))

Nagykanizsa (Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ)

Nyíregyháza (LEGO Manufacturing Kft.MICHELIN Hungária Kft.)

Paks (MVM Paksi Atomerőmű Zrt.)

Siófok (Gábor Dénes Főiskola)

Szeged (SZTE TTIK Informatikai Intézet)

Székesfehérvár (Grundfos Magyarország Gyártó Kft.IBM Nemzetközi Informatikai SzolgáltatóközpontÓbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar)

Tatabánya (Coloplast Hungary Kft.)

Vác (IBM DSS Kft.) és

Veresegyház (GE Power) cégei/intézményei csatlakoztak.

A Lányok Napja eredetileg amerikai kezdeményezésre jött létre és évente az összes csatlakozó országban ugyanazon a napon rendezik meg, idén 2018. április 26-án. A program hazai elindítója a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE), hosszú távú célja, hogy megfordítsa a lányok pályaválasztási szokásaiban napjainkban uralkodó trendet és felhívja figyelmüket a természettudományokhoz, technológiához, mérnöktudományokhoz és informatikához szorosan kapcsolódó pályákra.

A kimutatások szerint több tízezer mérnöki állás betöltetlen ma hazánkban. Ez a hiány jelentősen csökkenthető lenne, amennyiben a lányok legalább olyan arányban választanának mérnöki pályát, mint amilyen arányban teszik ezt a fiúk.

A program Facebookon és Instagramon is elérhető.

A tavalyi rekord részvételről itt írtam.

Borítókép

Szólj hozzá

tudomány karrier informatika Lányok Napja Nők a Tudományban Egyesület