2017. nov 26.

65 ezer eurós pályázat az űrtechnológia hasznosítására

írta: KovácsBernadett
65 ezer eurós pályázat az űrtechnológia hasznosítására

urtechnologia_palyazat.pngAz Európai Űrügynökség (ESA) újabb 65 ezer euró, azaz több mint 20 millió Ft értékű pályázatot hirdetett, idén második alkalommal. Olyanok jelentkezését várják, akik űrtechnológiát vennének át új termékük, szolgáltatásuk fejlesztéséhez. Számtalan példát ismerünk, mi mindenre használják már az eredetileg űrkutatáshoz fejlesztett technológiákat. Az ilyen jellegű, saját fejlesztést finanszírozó támogatások Magyarországon is elérhetővé váltak: a legnagyobb európai űrtevékenységgel foglalkozó szervezet high-tech innovációs adatbázisa felhasználható hazai cégek számára, amelyre a rendszerváltás óta kellett várnunk. A jelentősége pedig ahhoz mérhető tudományos szempontból, mint katonai szempontból a NATO-tagságunk.

Franciaországban nem minden kisebb kórházban dolgozik radiológus szakorvos, ezért egyes betegeknek vagy várandós nőknek több száz kilométert kellett utazniuk az ultrahangos vizsgálatra. Az ESA távgyógyászati projektjében olyan módszereket sikerült kidolgozni, amelyekkel a vizsgálat akkor is elvégezhető, ha a szakorvos akár ezer kilométerre van. Az asszisztens a beteg fölé állítja a berendezést, az orvos pedig a távolból úgy mozgatja a szondát, mintha ő is ott lenne a betegnél. Mindezt eredetileg a Föld körül keringő űrhajósok vizsgálatára dolgozták ki, így született meg a TESSA (Tele-Echography for ESA - az ESA-nak fejlesztett táv-ultrahang). Cél a vizsgálati eredmények nagy távolságra továbbítása, nem pedig a vizsgált személyeké. Az űrtechnológiát ehhez felhasználó francia cég már több kórháznak eladta fejlesztését.

Ez csak egy példa – és csak az egészségügy területéről - a számtalan közül, mi mindenre használják ma már az eredetileg űrkutatáshoz, űrhajózáshoz fejlesztett technológiákat. Az ESA ilyen jellegű, saját fejlesztést finanszírozó támogatásai most már Magyarországon is elérhetőek. Technológia transzfer hálózatuk egész Európában azon dolgozik, hogy az űrtechnológia fejlesztéseit nem űripari területeken, így a mindennapi életben is hasznosíthassuk. Ezt a technológia-átvitelt - egyben az ESA, mint a legnagyobb európai űrtevékenységgel foglalkozó szervezet és beszállítói high-tech tudásbázisának felhasználási lehetőségét - itthon az ESA hazai irodájának megnyitása tette lehetővé.

Pócza András főosztályvezető szerint, ha az űripar technológiai eredményeit „lehozzuk a Földre”, az hozzáadott értéket jelenthet az autóipartól kezdve az energetikai iparon, építőiparon, mezőgazdaságon át az informatikáig és orvosi műszergyártásig bel-és külföldön egyaránt. „E célkitűzéstől vezetve hoztuk létre az Európai Űrügynökséghez történő csatlakozásunkat követő egyik első intézkedésként az ESA magyarországi Technológia Transzfer Irodáját.” – mondja.

Az űrtechnológiák megismertetése a gazdaság, az ipar, vagy a hétköznapi élet bármely területén rendkívül fontos, hasznosításuk nagy potenciállal rendelkező vállalkozásokat eredményezhet Tandi Zsuzsanna, az iroda vezetője szerint. A finanszírozáshoz Magyarországon a Demonstration call elnevezésű pályázaton lehet támogatáshoz jutni, a magyar iroda pedig segít mind a szükséges technológia felkutatásában, alkalmazhatósága elemzésében, mind a technológia átvételi tárgyalások mediálásában. 

esa2_1.jpgTávgyógyászat űrtechnológiával

Magyarország és az ESA között hosszú ideje áll fenn együttműködés, 1991-ben első közép-európai országként írtunk alá együttműködési megállapodást, arra viszont, hogy ilyen pályázatokon indulhassunk, szükség volt a szervezet alapokmányához való csatlakozásra is. Ezt viszont csak 2013-ra sikerült felgyorsítani, és végül 2015 elején aláírni. Ekkor már szám szerint a 22. csatlakozó ország lettünk. Bár korábban is részt vettünk különböző együttműködésekben, például a BME diákjai által fejlesztett Masat-1, az első magyar műhold felbocsátásakor, hasonló pályázatokon viszont nem indulhattunk eddig, biztonsági, adatvédelmi okokból. 

Kik használhatnak már űrtechnológiát hazai fejlesztésekhez? A korábbi, szintén 20 milliós pályázaton két nyertes projekt is volt. Az egyik a SUPERB („Satellite image process UPon rEquest from Reports on Border security“), melyet a Montana Tudásmenedzsment Kft. fejleszt a rendőrséggel közösen. Multimédiás adatokat, szöveges, hang és képi információkat gyűjtenek múltbeli eseményekről, amelyeket mesterséges intelligencia segítségével vetnek össze belső (rendőrségi) forrásokkal, médiában megjelent hírekkel, nyilvános tartalmakkal. Az eredmények alapján pedig megkísérlik meghatározni az események földrajzi helyét, azokat űrfelvételekkel vetik egybe, és együtt elemzik a megfigyelési adatokkal. 

A másik nyertes pedig egy „Mobil 5G hullámterjedési mérőberendezés”, amelyet a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán fejlesztenek: hordozható beltéri 5G tesztberendezés a cél, amely kulcsműszere lehet a hullámterjedési méréseket végző mérnököknek, földi környezetben is.

Az ESA Technológia Transzfer programban tehát hozzáférhetünk végre az ESA által tulajdonolt, iparjogvédelmi oltalommal védett portfólióhoz is, amelynek tudományos, technológiai szempontból olyan a jelentősége, mint katonai, biztonságpolitikai szempontból a NATO-hoz való csatlakozásunk. 

A pályázatról az iroda honlapján lehet tájékozódni. A pályázat beadási határideje 2018. január 10. (szerda) 12 óra.

Itt meglepő tényeket olvashatsz az űrkutatásról.

Kép innen.

 

Szólj hozzá

tech űrkutatás tudomány mesterséges intelligencia BME ESA MASAT-1 Európai Űrügynökség e-Trend