2015. ápr 05.

34 izgalmas program ismert cégek nyílt napján

írta: KovácsBernadett
34 izgalmas program ismert cégek nyílt napján

christina-wocintechchat-com-voyqei3uv70-unsplash.jpg

Ingyen számítógépes játék, villámlabor, szuperszámítógép, robotika, virtuális CERN látogatás, napelemes versenyautó, tévé méretű hologram vagy IT a BUBI mögött is a témája az április 23-ai nyílt napnak, amelyre még egy hétig lehet jelentkezni. A 34 – többek között az IBM, a Google, a T-Systems, a HP, az Ericsson vagy a BME által nyújtott - program közül érdemes minél hamarabb választani.

A Lányok Napján a 9-17 éves lányokat ösztönzik a természettudományos és mérnöki karrierre. Az EU számításai szerint tíz éven belül 700 ezerrel több üres állás lesz ezekben a szakmákban, mint amennyit a végzősök be tudnak tölteni. Ezért az ICT biztos álláslehetőséget kínál mindenki számára – és a lányokat tárt karokkal fogadják majd.

A http://www.lanyoknapja.hu/jelentkezes/ oldalon még egy hétig, április 13-ig lehet jelentkezni 21 cég és 11 egyetem összesen 34 programjára 10 városban. Meglátogatható a BME, a T-Systems, a Google, a HP, az IBM, az MTA Wigner Fizikai Kutatóintézet, a LEGO vagy az Audi. A lányok kísérletezhetnek, megnézhetik a fejlesztéseket, kipróbálhatják a programozást és beszélgethetnek az ott dolgozó nőkkel, reális képet kapva a munka világáról.

„Mi vakon hiszünk a hölgyekben. Sem a Műegyetemnek, sem a szakmának nem jó az elférfiasodás… Tárt karokkal várjuk tehát a lányokat a Villamosmérnöki és Informatikai Karon. Nincs mitől félniük, merjenek belevágni.” – olvasható Vajta László, a kar dékánjának köszöntője a honlapjukon (http://lanyoknapja.vik.bme.hu/).

Néhány izgalmas, informatikával kapcsolatos program (mindenhol lesz pogácsa, süti vagy büféebéd, pizza):

Citi Bank: a Girlz in IT programon a szolgáltató központjukat lehet megnézni, és kipróbálni a programozást.

Ericsson: lehetőség van megnézni a világhírű ericssonos kutatólaboratóriumokat, ahol közel 400nm-en működik 500db unix/linux szerver (és lesz pizza is).

Google Ground: ismerkedés a programozás alapjaival, az interaktív játékokkal, a Google kollégáival, a legújabb termékekkel és eszközökkel.

HP: meg lehet nézni egy HP szerverszobát, és egy női vezetőjük életútjáról mesél, azaz hogy lehet egy lányból felsővezető az informatikában?

Holografika Kft: szó lesz az Avatar, a Csillagok háborúja és a Vasember című filmekben látott hologramokról. Hol tart jelenleg a 3D-megjelenítő technológia? Monitor vagy tv méretű hologram megjelenítőt is meg lehet nézni.

T-Systems: fejlesztéseik, például a BUBI, Futár, BKK automaták interaktív bemutatója. Ott dolgozó anyákat lányaik kérdeznek pályájukról. Csoportos coaching keretében a HR-es kollégák segítenek karriertervekben. Személyes márkaépítés a virtuális térben. Horizontális és vertikális fejlődési lehetőségek az informatikus karrierben. Vállalati CSR program bemutatása, amelynek kiemelt célja az IT pálya népszerűsítés, különösen nőknek. A Telekom irodaházzal való telepresence kapcsolattal beszélgetés az ott nyílt napra látogató lányokkal.

Microsoft: IT eszköz fashion-show – milyen IT eszközök illenek egy igazi Digi-lányhoz? Saját app készítés, Xbox, énmárka építés, és a legújabb digitális eszközök kipróbálása.

Nemesys Games játékfejlesztő stúdió: nemcsak még meg sem jelent újdonságaikat lehet kipróbálni, hanem egy ingyen példányt is adnak a már megjelent játékaikból. Lapos talpú cipő kell, ha az autó szimulátort is kipróbálná a résztvevő.

National Instruments: virtuális látogatás a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumába, a CERN-be, illetve eszközeiken való programozás, Budapesten és Debrecenben is.

IBM: Vácott és Székesfehérváron lehet megnézni a gyártási és más folyamatokat.

IT Services Hungary: Debrecenben lehet végigkövetni a cég teljes szolgáltatási folyamatait (és lesz pizza is).

BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar: megnézhetők egészségügyi robotok, lesz programozás, és a bátrabbak a villámlaborba is benézhetnek. Több mint 20 helyszín, beszélgetés már itt tanulókkal. Részletes program a http://lanyoknapja.vik.bme.hu/ oldalon. Ajándék kiadványt és kütyüt is írnak.

A honlapon még több programból lehet választani. Érdemes időben jelentkezni, mert hamar betelnek a helyek!

Itt egy programozónőről olvashatsz, aki mellesleg vak, és a vakok iskolai számítógépének egyik alkotója: 7 magyar látássérült programozó és programozónő

Ha tetszett a poszt, csatlakozz Facebook oldalamhoz

Kép és forrás: www.lanyoknapja.hu, www.nokatud.huhttps://itunews.itu.int/En/3028-Interview-with-Monique-Jeanne-Morrow.note.aspx

Kép innen

Szólj hozzá

tech tudomány karrier programozás informatika matematika társadalmi felelősségvállalás Google Microsoft BME Tippek Lányok Napja Geek Nő