2015. sze 14.

10 szubjektív programötlet a 10 éves Kutatók Éjszakájára

írta: KovácsBernadett
10 szubjektív programötlet a 10 éves Kutatók Éjszakájára

sunira-moses-sgsf5icjruw-unsplash.jpgDrónbicikli, digitális holografikus mikroszkóp, igazi Enigma a II. világháborúból, több száz robot közös rajza, szélcsatorna versenyautóval, az ország egyetlen sebészrobotja és programozás oktatás lányoknak is mind elérhető ingyen egyetlen éjszaka alatt. Már 10. éve rendezik meg szeptember 25-én a Kutatók Éjszakáját. Ennek apropóján készítettem egy szubjektív válogatást az ingyenes programokból, amelyeket szerintem érdemes felkeresni IT, fizika, matematikai vagy csillagászati témája miatt.

 

1. Igazi Enigma Szegeden

Szegeden meg lehet nézni egy igazi Enigmát, a II. világháborúból, amely a németek titkos rejtjelező gépe volt. Annyira különleges az esemény, hogy egész Lengyelországban csak 3 darab van belőle, ebből az egyik nézhető most meg. Egyben hangsúlyozni szeretnék a szervezők ezzel a lengyel kódfejtők sikerét, akik mindenkinél előbb fejtették meg részben a gép által küldött kódokat. A gépet a lengyel hírszerzés egyszerűen megvásárolta, mert kereskedelmi forgalomban is kapható volt és katonai változata is létezett. Mindez később igazi segítség volt a brit Alan Turingnak és csapatának, de a lengyel matematikusok érdemei sajnos feledésbe merültek.

Helyszín: Szegedi Tudományegyetem TTIK Bolyai Intézet - Bolyai terem, 16.00-18.00 

2. Rekordkísérlet az Ericssonnál

Az Ericsson Roboskicc Challenge keretében a cég K+F Központjában gyerekek és felnőttek saját kezükkel készíthetik el firkabotjukat, ami több száz társával együtt rajzolja majd meg a világ legnagyobb roboskicc képét. Emellett a Nők a Tudományban Egyesület szervezésében 16.00-23.00 között óránként adnak elő kutatónők arról, hogy miért jó kutatónak lenni.

Helyszín: Ericsson Magyarország Kft., 1117 Budapest, Irinyi József u. 4-20. 

3. Informatikatanárok előadásai szülőknek (is)

A több ezer tagot számláló Informatika- és Számítástechnika Tanárok Egyesülete (ISZE) 1991 óta létezik, az országban elsőként oktattak és oktatnak ma is nem informatika tanárokat, már akkor jelen voltak, amikor először kezdték az iskolákban országosan terjeszteni a számítógépeket, illetve kötelezően oktatni gyerekeknek az informatikát 1996-tól. Tőlük első kézből értesülhetünk az IT legújabb trendjeiről, és az informatikaoktatás helyzetéről, a gyerekek informatikai tehetséggondozásáról.

Külön érdekességük, hogy három hölgy vezeti őket hosszú évek óta: 

Elnökük Fülöp Márta Marianna, tiszteletbeli elnök Dr. Kőrös Andrásné Dr. Mikis Márta, aki írt már díjnyertes tankönyvet is és főtitkáruk Dr. Bánhidi Sándorné.

ISZE Tehetségsegítő Tanács, Utazás az informatika körül. Helyszín: 1133 Budapest, Kárpát u. 9.

4. Logiscool – programozósuli gyerekeknek

Az egyre növekvő, iskolai képzésen kívüli képzésben programozást oktató Logiscool Budapesten 5 helyszínen és 8 másik városban is nyílt estét tart: Óbuda, Buda, Budaörs, Nyugati, Zugló, Dél-Pest, Gödöllő, Dunakeszi, Szentendre, Kecskemét, Szeged, Debrecen, Győr, Pécs, Tatabánya, Eger is a helyszínek között! A gyerekek számítógépes játékot készíthetnek, és robot programozással is ismerkedhetnek, jó fej egyetemisták tolmácsolásában. A legjobb alkalom benézni egy Logiscool órára ingyen. 

5. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Látogatás a Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban, ahol a BME hallgatói által fejlesztett versenyautó szélcsatorna tesztelését lehet megnézni. A névadás nem véletlen, hiszen Kármán Tódor az amerikai légierő szentjének is nevezett gépészmérnök, fizikus világhírű repülési intézeteket hozott létre, az ő segítségével indult a szuperszonikus repülés és az amerikai rakétatechnika fejlődése, a NASA Jet Propulsion Laboratory (Sugárhajtási Laboratórium) azonos nevű elődének alapítója volt. Róla itt írtam. 

6. MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet

Élőben látható három (egy egymotoros kisméretű, és két kétmotoros nagyméretű) pilóta nélküli modellrepülőgép és kipróbálható lesz az úgynevezett hardware-in-the-loop szimuláció, ahol számítógépes szimulációban kézzel és robotpilótával is vezethető a repülőgép. És még digitális holografikus mikroszkóp, okos gyár egymással kommunikáló gépekkel, virtuális kiállítás okostelefonon.

Helyszín: 1111 Budapest, Kende utca 13-17.

7. Óbudai Egyetem

A legnagyobb robotfelhozatal, köztük olyannal, amelyből az országban csak egy van: a da Vinci sebészrobot. És még NAO humanoid robot, FANUC ipari robotkar, Oculus Rift, KUKA mobil manipulátor.

Helyszín: Kiscelli utca 82, Bejczy Antal iRobottechnikai Központ.

Skool, yes she codes - Lányok és a kódolás, szintén programozással lehet ismerkedni, főleg lányoknak.

Helyszín: Budapest, Bécsi út 96/B, Neumann János Informatikai Kar. 

8. Polaris Csillagvizsgáló

Többféle teleszkópot is bemutatnak Galilei és Newton távcsöveitől a goto-vezérlésű kupolai távcsövön át egészen a legnagyobb, 40 cm-es túra-Dobsonukig.

Helyszín: 1037 Budapest, Laborc u. 2/c. (Óbudai Szabadidőpark). 

9. Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium

Fizikai kísérletek nemcsak 10 éveseknek! Wigner Jenő Nobel-díjas fizikus és Neumann János középiskolája, amelynek tanára, Rátz László a matekoktatás megújítója volt, még Franciaországtól is kapott kitüntetést. Egész életében egyetlen munkahelye volt, ez az iskola, amelynek még igazgatói posztjáról is lemondott, hogy újra legyen ideje a tanításra. Teller Ede is hozzá járt matekra, túlzás nélkül állítható, hogy tanítványain keresztül formálta a 20. század természettudományát. Már csak ezért a hangulatért is érdemes megnézni a sulit.

Helyszín: Budapest, Városligeti fasor 17-21, 1071

10. Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.

Mobilitás és nők a tudományban sátorral gondoltak a nők tudományban való részvételére, számtalan más program, például a Csillagok háborúját idéző drónbicikli mellett. De Bay Zoltán egyedi fejlesztésű akusztikai eszközeit is működtetni fogják közben óránként, például egy szabadalommal világszerte védett műszaki innováció, a 360 fokban egyenletesen, teljes hangspektrumban sugározni képes radiális hangsugárzó.

Helyszín: 1116 Budapest, Fehérvári út 130. 

Részletesen a programok: http://kutatokejszakaja.hu/2015/programok/, ahol pontos helyszínek és térkép is elérhető.

Itt pedig programozást oktató oldalak közül válogathatsz.

Kép innen

Szólj hozzá

tech űrkutatás tudomány robotika tanulás programozás informatika fizika társadalmi felelősségvállalás kódfejtés NASA Nobel-díj BME Tippek Teller Ede Neumann János Wigner Jenő Alan Turing Lányok Napja e-Trend Kármán Tódor